H «Κοκκινοσκουφίτσα», η «Σταχτοπούτα», «Ο Παπουτσωμένος Γάτος», «Η Ωραία Κοιμωμένη», «Ο Κυανοπώγων», «Ο Κοντορεβιθούλης» είναι μερικά μόνο από τα παραμύθια που μας άφησε ο Σαρλ Περώ.

Ads

Ο μεγάλος παραμυθάς γεννήθηκε στο Παρίσι, σαν σήμερα 12 Ιανουαρίου 1628. Ήταν λαογράφος, συγγραφέας και  μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Πέθανε στις 16 Μαΐου του 1703.

Σπούδασε νομικά και εργάστηκε αρχικά ως υπεύθυνος των βασιλικών κτιρίων. Άρχισε να γίνεται γνωστός ως λογοτέχνης το 1660 περίπου με ερωτικά ποιήματα. 

image
Αφιέρωσε την υπόλοιπη ζωή του στη μελέτη της ποίησης και των καλών τεχνών. Ήταν αδελφός του Κλωντ Περώ του αρχιτέκτονα που έφτιαξε το Λούβρο. 

Ads

Ο Σαρλ Περώ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη φιλολογική διαμάχη αναφορικά με την υπεροχή αρχαίων και νεότερων συγγραφέων. Το 1671 το ποίημά μου «Ο αιώνας του Μεγάλου Λουδοβίκου» προκάλεσε τη λεγόμενη «Διαμάχη των Παλαιών και των Νέων». 

Ο Περώ από την πλευρά του υποστήριξε την υπεροχή των σύγχρονων συγγραφέων όπως ο Μολιέρος από τους αρχαίους κλασικούς Έλληνες και Ρωμαίους συγγραφείς. 

Αυτό πάντως που τον έχει κάνει γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο είναι η συλλογή παραμυθιών «Ιστορίες της μαμάς μου της χήνας» που τα έγραψε για τη διασκέδαση των παιδιών του. Με το βιβλίο αυτό τα παραμύθια για παιδιά έγιναν μόδα. Όσο για τις δικές του ιστορίες δεν πρέπει να υπάρχει παιδί που δεν τις έχει ακούσει.