Ήταν απόγευμα της 26ης Σεπτεμβρίου του 1980, όταν σε μια πολυσύχναστη πλατεία του Μονάχου όπου γιορταζόταν η ετήσια γιορτή μπίρας (Οκτόμπερφεστ) εξερράγη μια βόμβα σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας σοβαρά περίπου 200.

Ads

Η σφαγή του Οκτόμπερφεστ θεωρείται η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία, ωστόσο οι παραλείψεις των αρχών στην απόδοση ευθυνών και της εύρεσης των πραγματικών ενόχων στοιχειώνουν ακόμα, τριάντα εφτά χρόνια μετά, τη χώρα.

Συγκεκριμένα, η αστυνομία απέδωσε την ενέργεια σε έναν μόνο άνθρωπο. Τον ακροδεξιό φοιτητή γεωλογίας Κούντοφ Κόελερ, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους νεκρούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις μαρτυρίες, ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη την ώρα που ο φοιτητής την τοποθετούσε σε έναν κάδο σκουπιδιών πιθανότατα λόγω πρόωρης ενεργοποίησης του πυροκροτητή. Το πτώμα του, άλλωστε, ήταν το πιο παραμορφωμένο από όλα. Ωστόσο, τα ερωτήματα που έχουν μείνει αναπάντητα έως και σήμερα είναι πολλά.

Πώς ένας εικοσιενάχρονος με περιορισμένο εισόδημα είχε την τεχνογνωσία και την οικονομική άνεση να φτιάξει και να μεταφέρει στο σημείο έναν τόσο περίπλοκο εκρηκτικό μηχανισμό; Οι υποψίες ότι οι καταθέσεις χειραγωγήθηκαν ή αγνοήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες με απώτερο σκοπό να προστατευθεί ο ακροδεξιός χώρος είναι έντονες.
Στο εξαιρετικό βιβλίο του «Η συνωμοσία του Μονάχου», ο Γερμανός συγγραφέας Wolfgang Scorlau ρίχνει φως σε όλες τις σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης συνδυάζοντας τη μυθοπλασία με τα πραγματικά γεγονότα και τα ανακριτικά ντοκουμέντα. Έτσι, αποδεικνύει την ύπαρξη ακροδεξιών πυρήνων μέσα στις μυστικές υπηρεσίες και στα ανώτερα κλιμάκια της αστυνομίας ως συνειδητή τακτική από το κράτος ώστε να ελεγχθεί ο χώρος. Συχνά, ωστόσο, όπως απέδειξε και η τρομοκρατική ενέργεια του Οκτόμπερφεστ, τα αποτελέσματα ήταν αντίθετα των επιδιωκόμενων.

Ads

Τον Δεκέμβριο του 2014, ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας της Γερμανίας άνοιξε και πάλι τον φάκελλο με εντολή να ερευνηθούν και πάλι όλα τα αρχεία της υπόθεσης αυτής που βρίσκονται στο Υπουργείο Εσωτερικών της Βαυαρίας, στην Αστυνομία και σ΄όλα τα ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας…

Πηγή: globalist.gr