Μια από τις σημαντικότερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, η «Καζαμπλάνκα», γιορτάζει σήμερα τα 75 χρόνια από την πρώτη της προβολή. 

Ads

Η ταινία βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 26 Νοεμβρίου 1942 και γρήγορα έγινε παγκόσμια επιτυχία, ενώ κέρδισε και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το 1944.

Η ιστορία μιας καταστροφικής ερωτικής ιστορίας μεταξύ του Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ και της Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στους ρόλους του Ρικ Μπλέιν και της Ίλσα Λουντ, η αγάπη των οποίων θυσιάστηκε στη μάχη κατά των ναζί, στην πόλη της Καζαμπλάνκα.

Το σενάριο έγραψαν ο Χάουαρντ Κοχ μαζί με τον Τζούλιους Έπσταϊν και τον δίδυμο αδελφό του Φίλιπ. Την σκηνοθεσία έκανε ο Μάικλ Κερτίζ. 

«Θα έχουμε πάντα το Παρίσι»

Η Καζαμπλάνκα την πρώτη της παγκόσμια προβολή την έκανε στη Νέα Υόρκη στις 26 Νοεμβρίου 1942, ενώ στις ΗΠΑ στις 23 Γενάρη του 1943.

Ads

Αν και είχε πρωτοκλασάτους συντελεστές, με την παραγωγή της δεν ασχολήθηκαν αρκετά, καθότι δεν αναμενόταν να υπάρξει κάποια μεγάλη έκπληξη.

image

Διαβάστε επίσης: 

Κι όμως! Υπήρξε αρκετά επιτυχημένη στην πρώτη της προβολή, αλλά μετά την εισβολή των Συμμάχων στη Βόρεια Αφρική, οι συντελεστές έσπευσαν να εκμεταλλευτούν αυτή τη δημοσιότητα και να την κυκλοφορήσουν 2-3 εβδομάδες αργότερα.

Η φήμη της ταινίας μεγάλωσε και το κοινό την αγκάλιασε. Η ταινία έλαβε οκτώ υποψηφιότητες και κέρδισε τρία Όσκαρ, ανάμεσα τους Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου. 

image

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας, οι αξέχαστες στιχομυθίες της και η μουσική της, έχουν μείνει στην ιστορία και η ταινία κατατάσσεται ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Το American Film Institute την έχει κατατάξει τρίτη στον κατάλογο με τις πιο σημαντικές αμερικανικές ταινίες.