Μια σεμνή μορφή της Αριστεράς, που στο πρόσωπό του συναντήθηκαν η ανάταση και η τραγωδία του κινήματος, ένας από τους τελευταίους αντάρτες του ΕΛ.Α.Σ, του ΔΣΕ αλλά και του αντάρτικου των κρητικών βουνών του ’50, ο Νίκος Κοκοβλής απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών το Σάββατο 10 Αυγούστου. Ένας άνθρωπος που μέσα από την πλούσια δράση του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του τίμησε την Αριστερά και χάρισε το παράδειγμά του στις επόμενες γενιές.
 

Ads

Στην κηδεία του, που έγινε την περασμένη Δευτέρα στην Αγία Τριάδα στο Βαμβακόπουλο Χανίων, εκφώνησαν επικήδειους η Βάλια Βαγιωνάκη, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, και ο συναγωνιστής του Γιώργης Κλάδος, ενώ το φέρετρό του σκέπαζε η σημαία του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ο Νίκος Κοκοβλής γεννήθηκε στη Μικρά Ασία και στα δύο χρόνια του εγκαταστάθηκε στο Βαμβακόπουλο Χανίων. Φεύγει για σπουδές στην Αθήνα και εν μέσω κατοχής οργανώνεται στους φοιτητικούς πυρήνες αντίστασης. Τον Ιούνιο του ’41 κατεβαίνει στα Χανιά, συνδέεται με το ΚΚΕ και ως στέλεχος πια του ΚΚΕ και του ΕΑΜ συνεχίζει την αντιστασιακή του δράση και μετά την απελευθέρωση εκλέγεται γραμματέας του εργατικού κέντρου της πόλης. Τον Οκτώβρη του ’46 συλλαμβάνεται αλλά αφήνεται ελεύθερος ύστερα από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των εργατών.
 
Το 1947 περνά στην παρανομία, ανεβαίνει στο βουνό και αναλαμβάνει γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής. Εκεί γνωρίζει τη σύζυγό του Αργυρώ Κοκοβλή με την οποία απέκτησε έναν γιο, τον Γιώργο. Μετά το πέρας του ένοπλου αγώνα, το 1949, μαζί με την Αργυρώ αναλαμβάνουν υπεύθυνοι των παράνομων οργανώσεων του νομού και παραμένουν επικηρυγμένοι έως το 1962. Μετά από 16 χρόνια διώξεων καταφέρνουν να δραπετεύσουν στο εξωτερικό ύστερα από εντολή της Κ.Ε. του ΚΚΕ και έπειτα από έξι μήνες φτάνουν στη Σοβιετική Ένωση όπου παραμένουν για 14 χρόνια.
 
Το 1968 ο Νίκος Κοκοβλής εντάσσεται στο ΚΚΕ Εσωτερικού και μετά τον επαναπατρισμό του το 1976 αγωνίζεται στην Αθήνα μέσα από τις γραμμές του. Στη συνέχεια εντάχθηκε στην ΑΚΟΑ, στον Συνασπισμό και στον ΣΥΡΙΖΑ. Πίσω στα Χανιά έγινε μέλος της νομαρχιακής επιτροπής. Μαζί με την Αργυρώ Κοκοβλή έγραψαν το βιβλίο «Άλλος δρόμος δεν υπήρχε», στο οποίο βασίστηκε και το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη.
 
Ανακοίνωση για τον θάνατο του αγωνιστή της Αριστεράς εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, που αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο Νίκος Κοκοβλής «αγωνίστηκε με πάθος για να μείνουν ζωντανές και να παραδοθούν ακέραιες στις επόμενες γενιές οι μνήμες και οι αξίες της Αντίστασης», καθώς επίσης και η ΚΠΕ του Συνασπισμού, που τονίζει ότι «ο Νίκος και η Αργυρώ υπήρξαν πάντα η ‘επανάσταση μέσα στην επανάσταση». Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΑΚΟΑ: «Σύντροφε Νίκο, σε ευχαριστούμε, αλλά δεν σε πενθούμε. Βαδίζουμε μόνο στον δρόμο σου όπως σου πρέπει. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει».
 
Πηγή: «Αυγή»