O Έντουαρντ Χόπερ (22 Ιουλίου 1882 – 15 Μαΐου 1967), υπήρξε ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρεαλισμού στην αμερικανική τέχνη του μεσοπολέμου. Με τους πίνακες του άσκησε μεγάλη επιρροή στους εικαστικούς της Ποπ Αρτ και του Νέου Ρεαλισμού, ενώ στο έργο του αποτυπώνεται η μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου των μεγαλουπόλεων.

Ads

Γεννήθηκε στο Νάιακ της Νέας Υόρκης, από γονείς ολλανδικής καταγωγής και σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Νέας Υόρκης, με δάσκαλο τον ρεαλιστή ζωγράφο Ρόμπερτ Χένρι. Ταξίδεψε τρεις φορές στην Ευρώπη μεταξύ 1906 και 1910 κι έζησε για ένα μεγάλο διάστημα στη Γαλλία.

Βενζινάδικα, μπαρ, έρημοι δρόμοι, φωτεινές επιγραφές και δωμάτια ξενοδοχείων αποτυπώνονται στους πίνακες του, όπου και προβάλεται και η αδυναμία φυγής του καθημερινού ανθρώπου από την κοινωνία.

Ads

Ο Χόπερ, όπως πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, ρομαντικοποίησε τη μοναξιά. Όπως είπε κάποτε η συγγραφέας Τζόις Κάρολ Όουτς, για το έργο “Nighthawks” (1942), είναι «η πιο εύστοχη, αδιάκοπα επαναλαμβανόμενη ρομαντική εικόνα της αμερικανικής μοναξιάς».

Στους πίνακες του εκφράζει την αποξένωση και την έλλειψη επικοινωνίας που χαρακτηρίζουν τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, ενώ κυριαρχεί μια μυστηριακή ατμόσφαιρα. Αυτή η αίσθηση της μοναξιάς ενισχυόταν από τη χαρακτηριστική χρήση του φωτός, είτε το σκληρό φως του πρωινού («Early Sunday Morning», 1930), είτε το απόκοσμο ενός νυχτερινού καφέ («Nighthawks», 1942).

Παράλληλα, στα έργα του ενσαρκώνει την γαλήνη, την ησυχία και την ακινησία. Όντας καταθλιπτικός στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, η δουλειά του μπορεί να μιλάει σε ανθρώπους που παλεύουν με ζητήματα ψυχικής υγείας. Αντανακλάσεις του ψυχικού του κόσμου, οι δουλειές του Χόπερ είναι τόσο ανήσυχες που δημιουργούν μια αίσθηση δέους και σασπένς. 

To έργο του ενέπνευσε όλα τα είδη τέχνης. Το σινεμά ασχολήθηκε με το έργο του συχνά ακόμα και στήνοντας ολόκληρα φιλμ βασισμένα στα έργα του. O Βέντερς, ο Λίντς, o Χίτσκοκ και δεκάδες άλλοι σκηνοθέτες επηρεάστηκαν από τη δύναμη των εικόνων του.

Πέθανε στις 15 Μαΐου 1967 στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 84 ετών. Λίγους μήνες αργότερα έφυγε από τη ζωή και η σύντροφός του, η οποία χάρισε μεγάλο αριθμό πινάκων του και δικών της στο Μουσείο Γουίτνεϊ του Μανχάταν.