Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Ads

O Αδελφός Μου Κυνηγάει Δεινόσαυρους (online.filmfestival.gr)

Ταινία μυθοπλασίας για ηλικίες 12+, συμπαραγωγής Ισπανίας – Ιταλίας 2019

Με μια τρυφερή ταινία για την ιδιαιτερότητα και την ποικιλομορφία, εμπνευσμένη από μία αληθινή ιστορία, συνεχίζονται αυτό το σαββατοκύριακο οι προβολές Kids Love Cinema για όλη την οικογένεια στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Online.filmfestival.gr

Ads

Ο Τζακ έχει έναν αδερφό, τον Τζο, και πιστεύει ότι είναι υπερήρωας με εκπληκτικές δυνάμεις. Αυτό ήταν το τρυφερό ψέμα που του είχαν πει οι γονείς του για τον μικρό του αδερφό, ο οποίος έχει σύνδρομο Down. Καθώς μεγαλώνει ο Τζακ και πρόκειται πια να πάει στο Γυμνάσιο δεν πιστεύει πια ότι ο Τζο είναι υπερήρωας. Ανησυχώντας για την εικόνα του αλλά και την εντύπωση που θα κάνει στο κορίτσι των ονείρων του, την Αριάνα, ο Τζακ κρύβει την ύπαρξη του αδελφού του. Αλλά όταν βγαίνει στην επιφάνεια η αλήθεια, μαθαίνει ότι η μοναδικότητα του μικρού του αδελφού μπορούν πράγματι να αλλάξουν τον κόσμο – όπως άλλωστε κάνει κι ένας υπερήρωας.

image

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Νεανικού Κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου τον Απρίλιο 2020 μετά από ταυτόχρονη online ψηφοφορία πανευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής με περισσότερους από 2.000 νέους ηλικίας 12-14 ετών από 32 χώρες της Ευρώπης.

Σκηνοθεσία: Στέφανο Τσιπάνι. Σενάριο: Φάμπιο Μπονιφάτσι, Τζιάκομο Ματσαριόλ. Πρωταγωνιστούν: Αλεχάντρο Γκάζμαν, Ιζαμπέλα Ραγκονέζ, Ρόσι ντε Πάλμα. 

Οι online προβολές Kids Love Cinema του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ξεκινούν στις 10 το πρωί του Σαββάτου και ολοκληρώνονται στις 10 το βράδυ της Κυριακής.

Ταξί στην Τεχεράνη (Βουλή Τηλεόραση, 23.00)

Κοινωνική ταινία, ιρανικής παραγωγής 2015, του Τζαφάρ Παναχί

Ο σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί οδηγεί ταξί στους δρόμους της Τεχεράνης, συναντά ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, τάξεων και αντιλήψεων και πηγαίνοντάς τους προς τον προορισμό τους, συνομιλεί μαζί τους, ενώ στο ταμπλό είναι κολλημένη μια κάμερα που καταγράφει το αντιφατικό πορτρέτο της ιρανικής κοινωνίας.

Μία ακόμη ταινία που δημιούργησε υπό το καθεστώς αυστηρού περιορισμού από τις ιρανικές αρχές, ο ιδιαιτέρως αγαπητός, έξω από τα σύνορα της πατρίδα του, ακτιβιστής σκηνοθέτης, στην οποία υποδύεται τον άπειρο οδηγό ταξί και μιλά για την καταπιεστική πραγματικότητα στη χώρα του. Η ταινία δεν είναι ντοκιμαντέρ – συμμετέχουν ερασιτέχνες ηθοποιοί, που τα ονόματά τους δεν γίνονται γνωστά στους τίτλους για ευνόητους λόγους, σε μία ευρηματική ταινία μυθοπλασίας γυρισμένη με απλότητα, ανθρωπιά και χιούμορ.

image

Στον Ιρανό σκηνοθέτη έχει απαγορευτεί από το 2010 να ταξιδεύει στο εξωτερικό ενώ έχει καταδικαστεί σε 20ετή απαγόρευση να εργάζεται στη χώρα του, να γυρίζει ταινίες, να γράφει σενάρια, αλλά και να δίνει συνεντεύξεις.

Το Φεστιβάλ Βερολίνου το 2015 για την ταινία του «Ταξί στην Τεχεράνη» βράβευσε με τη Χρυσή Άρκτο τον Τζαφάρ Παναχί, δημιουργό που συνεχίζει να κάνει ταινίες, και μάλιστα εξαιρετικές, σε μια χώρα που του έχει απαγορεύσει την ελευθερία της έκφρασης. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του σκηνοθέτη η μικρή ανιψιά του, Χάνα Σαεϊντί, η οποία συμμετέχει στην ταινία.

«Πολλές φορές το σπουδαίο σινεμά γεννιέται μέσα από τους περιορισμούς του. Ο περιορισμένος Παναχί έστειλε ένα ερωτικό γράμμα προς το σινεμά και αντί να βγάλει οργή και αγανάκτηση για όλα όσα του συμβαίνουν, έβγαλε μόνο αγάπη», είχε πει κατά την απονομή του βραβείου ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Ντάρεν Αρονόφσκι.

Η πρώτη ταινία του Τζαφάρ Παναχί, το «Λευκό Μπαλόνι», ήταν η μοναδική που έγινε με τη σφραγίδα του Ιράν το 1995, ταινία η οποία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Καννών. Οι επόμενες, βραβευμένες όλες στα μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης, έγιναν παράνομα και στάλθηκαν κρυφά έξω από τη χώρα.  Το «Ταξί στην Τεχαράνη» είναι η τρίτη ταινία του Ιρανού δημιουργού από την εποχή της απαγόρευσης εργασίας και εξόδου από τη χώρα του – προηγήθηκαν τα «Αυτό δεν είναι μία ταινία» το 2011 (που έκανε πρεμιέρα στις Κάννες φτάνοντας στη Γαλλία σε ένα USB κρυμμένο σε μία τούρτα) και «Κλειστή Κουρτίνα» το 2013 ενώ ακολούθησε το 2018 η ταινία «3 πρόσωπα». 

Το «Ταξί» γυρίστηκε με κρυφές κάμερες οι οποίες καταγράφουν τις διαδρομές που διασχίζει ο σκηνοθέτης οδηγώντας διάφορους ανθρώπους, ανάμεσα τους και η γνωστή ακτιβίστρια δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέχ, σε διαφορετικές διαδρομές στην πολύβουη Τεχεράνη συζητώντας μαζί τους για τον αυστηρό ισλαμικό νόμο της θανατικής ποινής, για την ελευθερία έκφρασης, για τα πολιτικά δικαιώματα, ακόμη και για απαγορευμένες στη χώρα ταινίες που διακινούνται παράνομα.

Σενάριο – σκηνοθεσία – παραγωγή: Τζαφάρ Παναχί

Η Συμμορία των Δώδεκα (Alpha, 22.00)

Ταινία δράσης, αμερικανικής παραγωγής  2004

Ο Ντάνι Όσεαν ξανασυγκεντρώνει τη διαβόητη συμμορία του για μια σειρά διαρρήξεων στην Ευρώπη, ώστε να μπορέσει να ξεχρεώσει τον αδίστακτο επιχειρηματία Τέρι Μπένεντικτ, από τον οποίο άρπαξαν λάφυρα 160 εκατομμυρίων δολαρίων τρία χρόνια πριν, αλλά και να κερδίσει το στοίχημα μεέναν εκκεντρικό Γάλλο διαρρήκτη για το ποιος είναι ο καλύτερος ληστής του κόσμου.

image
Σκηνοθεσία: Στίβεν Σόντερμπεργκ. Πρωταγωνιστούν: Τζορτζ Κλούνεϊ, Μπραντ Πιτ, Τζούλια Ρόμπερτς, Ματ Ντέιμον, Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, Άντι Γκαρσία.

Παιχνίδια Εξουσίας (ANT1, 22.00)

Πολιτική σάτιρα, αμερικανικής παραγωγής 2007

Το 1980 ο μπον βιβέρ βουλευτής του Τέξας Τσάρλι Γουίλσον αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν και αποφασίζει να βοηθήσει τους Μουζαχεντίν. Μαζί με μια πλούσια Τεξανή κι έναν πράκτορα της CIA θα στήσει μια ριψοκίνδυνη μυστική επιχείρηση η οποία θα αλλάξει τα δεδομένα του πολέμου.

image

Σκηνοθεσία: Μάικ Νίκολς. Πρωταγωνιστούν: Τομ Χανκς, Τζούλια Ρόμπερτς, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν.

Nocturne (ΕΡΤ2, 00.00)

Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Αγγλίας-Ελλάδας 2016

Ο θεατρικός κυρίως ηθοποιός από την Ουαλία Όουεν Τιλ, γνωστός σε μας ως Σερ Άλισερ Θορν στο «Game of Thrones», υποδύεται έναν από τους τρεις ήρωες της ταινίας που κρύβονται από τον κόσμο και τον εαυτό τους σ’ ένα υπόγειο πάρκινγκ.

Η άφιξη ενός μικρού κοριτσιού που χρειάζεται φροντίδα ξυπνάει τη διάθεσή τους για μια νέα αρχή, αλλά η επάνοδος στο φως δεν είναι ποτέ εύκολη.

image

Μια ταινία για τη δεύτερη ευκαιρία στη ζωή και τη δύναμη που χρειάζεται για να την κατακτήσουμε, καθώς και για την ανάγκη του κάθε ανθρώπου να ανήκει κάπου, ακόμη κι αν χρειάζεται να περάσει μέσα από δύσκολα μονοπάτια για να φτάσει στο δρόμο που θα του ορίσει τη δική του ταυτότητα.

Σκηνοθεσία: Κωνσταντής Φραγκόπουλος. Πρωταφωνιστούν: Όουεν Τιλ, Σάσα Αλεξάντερ, Λένα Παπαληγούρα, Δημήτρης Λάλος, Γιώργος Συμεωνίδης, Λίλλη Μαυρομάτη.

Λίνκολν (Σκάι, 00.45)

Ιστορική ταινία, αμερικανικής παραγωγής 2012, του Στίβεν Σπίλμπεργκ

Η ταινία παρακολουθεί τους τελευταίους μήνες της ζωής ενός από τους πιο σημαντικούς προέδρους της Αμερικής. Είμαστε στο 1865, και καθώς ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος βαδίζει προς το τέλος του, ο επανεκλεγείς πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν, αν και δεν διαθέτει την απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία, επιχειρεί να πείσει τους ηγέτες των κομμάτων και περάσει από τη βουλή την 13η συνταγματική τροπολογία, η οποία καταργεί τη δουλεία.

image

Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ. Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Σάλι Φιλντ, Τόμι Λι Τζόουνς, Ντέιβιντ Στράθερν, Τζέιμς Σπέιντερ, Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ.