Σήμερα είναι το τελευταίο μου μάθημα στο Πανεπιστήμιο. Δεν κατάλαβα πότε πρόλαβα και γέρασα. Αισθάνομαι πως άρχισα χθες. Φεύγω γεμάτος αγάπη από έναν χώρο τόσο ζωντανό και δημιουργικό, που μισήθηκε όμως και συκοφαντήθηκε τόσο από τις κυβερνήσεις των μεγάλων συμφερόντων, αλλά κυρίως και από το ίδιο το καθηγητικό κατεστημένο.

Ads

Σήμερα θέτουν το «δίλημμα» βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα, εκείνοι που σε μια νύχτα εξαφάνισαν το αποθεματικό των ΑΕΙ (δεν έχει αγοραστεί τόμος στις βιβλιοθήκες από το 2010) και μάλιστα εκείνος ο οποίος το 2013, ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έθεσε σε διαθεσιμότητα το προσωπικό της βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.

Και μάλιστα χωρίς να αποτελεί αυτό μνημονιακή υποχρέωση, αλλά «ως θετικό εργαλείο που τελικά θα οδηγήσει σε καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου» (Τα Νεα, 27-8-2013).

Ως απάντηση, θα δωρίσω στη βιβλιοθήκη του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, ένα μέρος της μικρής προσωπικής μου βιβλιοθήκης, συναφές με το αντικείμενο του Τμήματος ( 2000 τόμοι, ίσως και παραπάνω). Αυτή θα είναι η δική μου βαριοπούλα στο κεφάλι τους.

Ads

Αγαπημένες μου φοιτήτριες, αγαπημένοι μου φοιτητές, σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή πρόοδο και καλή δύναμη.

Κρατείστε το Πανεπιστήμιο ανοιχτό, δημιουργικό, ελεύθερο. Προστατέψτε την περιουσία του που είναι δημόσια και πετάξτε έξω τους κουκουλοφόρους προβοκάτορες. Οι φοιτητές δεν φόρεσαν ποτέ κουκούλες. Το καθαρό πρόσωπό σας είναι το όπλο σας.

*Καθηγητής Ηθικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ