Σήμερα 18 Μαΐου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Ads

Όλα τα μουσεία της χώρας ανοίγουν σήμερα τις πόρτες τους και -με ελεύθερη είσοδο- καλούν τους επισκέπτες να πάρουν μέρος στις πρωτότυπες δράσεις τους, που σε πολλές περιπτώσεις εκτείνονται χρονικά και σε άλλες ημερομηνίες.

Ξεναγήσεις σε μόνιμες ή περιοδικές εκθέσεις, συναυλίες, ποικίλες παραστάσεις (θεατρικές, μουσικές, ποιητικά αναλόγια, Σκιών κ.α.), εκπαιδευτικά προγράμματα, πολυθεματικοί περίπατοι, εκδηλώσεις για άτομα με προβλήματα μνήμης ή αναπηρίας, εργαστήρια για μικρούς ή/και για μεγάλους, προβολές ταινιών και οπτικοακουστικού υλικού, ομιλίες, αφήγηση παραμυθιών, εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και πολλές ακόμα παρουσιάσεις έχουν ενταχθεί στις δράσεις που έχουν ετοιμάσει τα ελληνικά μουσεία με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023, η οποία έχει θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή τιμώμενο Μουσείο

Ads

Επίσης, όπως κάθε χρόνο, το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM επέλεξε ένα τιμώμενο πολιτιστικό φορέα, για φέτος το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, «εκτιμώντας ιδιαίτερα το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ευρύτερα πολιτιστικό έργο που επιτελεί, καθώς και τη συμβολή του στην προαγωγή των εικαστικών τεχνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13, Παγκράτι) θα παραμείνει σήμερα ανοιχτό έως τις 21:00 με ελεύθερη είσοδο, έχοντας ετοιμάσει μια σειρά ειδικά διαμορφωμένων δράσεων για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν κάνει ηλεκτρονικά προκράτηση.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων σήμερα, Πέμπτη 18 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο και ξεναγήσεις από αρχαιολόγους του.

Την Πέμπτη 18 Μαΐου (ώρα 11:00-12:00 και ώρα 16:00-17:00) και την Παρασκευή 19 Μαΐου (ώρα 12.00-13:00) στις αίθουσες των Προϊστορικών Συλλογών του Μουσείου (Αίθουσα 4, 5 και Αίθουσα 48) με τίτλο «Συνέχειες και ασυνέχειες στο Προϊστορικό Αιγαίο: Πώς προκλήθηκαν οι μεγάλες καταστροφές κατά την Πρώιμη, Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού; Είναι δυνατόν να οφείλονταν στην κλιματική αλλαγή;».

Την Πέμπτη 18 Μαΐου και ώρα 12:00-13:00 στις αίθουσες της Συλλογής των Γλυπτών (αίθουσες 21, 22, 25 και 26) με τίτλο «Θεοί της υγείας στην Έκθεση των Γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου».

Στις θεματικές περιηγήσεις είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στις Πληροφορίες του Μουσείου, τηλ. 213 214 4889 και 213 214 4856. Αριθμός συμμετεχόντων ανά ομάδα: 25.

Την Παρασκευή 19 Μαΐου, η είσοδος είναι ελεύθερη στους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις παραπάνω δράσεις.

Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Η φετινή θεματική «Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής» επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στον ρόλο των μουσείων ως χώρων ψυχαγωγίας, δημιουργικότητας και κοινωνικοποίησης των παιδιών, στοιχεία απαραίτητα για την ευημερία και την ψυχική τους υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τους μικρούς του φίλους στην Παιδική Γωνιά, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον δεύτερο όροφο. Εκεί θα βρουν οθόνες αφής με διασκεδαστικά ψηφιακά παιχνίδια και ευχάριστα βίντεο, που ζωντανεύουν αρχαίους μύθους, αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες και ξεδιπλώνουν πτυχές της καθημερινής ζωής των αρχαίων Αθηναίων.

Επιπλέον, οι οικογένειες με παιδιά μπορούν να παραλάβουν από το Γραφείο Πληροφοριών ένα από τα τέσσερα φυλλάδια εξερεύνησης και να γνωρίσουν τα εκθέματα του Μουσείου με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο ή να προμηθευτούν από τα Πωλητήρια το νέο έντυπο «Αρχαία επαγγέλματα στο Μουσείο Ακρόπολης» και να ανακαλύψουν εκθέματα που τους μεταφέρουν με ευφάνταστο και διασκεδαστικό τρόπο στους χώρους εργασίας των αρχαίων Αθηναίων.

Μουσείο Μπενάκη

Ελεύθερη είσοδος και στα κτήρια του Μουσείου Μπενάκη (Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Μουσείο Παιχνιδιών, Πειραιώς 138), στις μόνιμες και τις περιοδικές εκθέσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη στο πλαίσιο των προγραμμάτων προσβασιμότητάς του σχεδιάζει συναντήσεις για επισκέπτες με δυσκολίες μνήμης ή άνοια με γενικό τίτλο Ώρα για Μουσείο.

Με αφορμή το φετινό θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» μεταμορφώνονται οι αίθουσες του Μουσείου σε εργαστήρι ευεξίας, ενεργοποιώντας την αίσθηση που συνδέεται αμεσότερα με τα συναισθήματα, την αίσθηση της όσφρησης.

Τα αρχαία μυροδοχεία από τις συλλογές του Μουσείου, φτιαγμένα από πηλό ή γυαλί, θα «ανοίξουν» μετά από χιλιάδες χρόνια για να ερεθίσουν την οσφρητική μας μνήμη, αναδίνοντας μυρωδιές που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούνται στη φροντίδα της επιδερμίδας και των μαλλιών, συχνά και με θεραπευτικό σκοπό.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, το Μουσείο Μπενάκη, όπως κάθε χρόνο, τιμά έναν πολιτιστικό οργανισμό της ελληνικής περιφέρειας και της Κύπρου για το έργο του στη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού. Στη φετινή εκδήλωση ο τιμώμενος πολιτιστικός οργανισμός είναι το Μουσείο Καποδίστρια (23.05.2023, ώρα 19:30 – Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού).

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και δωρεάν είσοδο στις περιοδικές εκθέσεις, συμμετέχει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Ειδικότερα, την Πέμπτη 18 Μαΐου το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 22:00 και το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί με ελεύθερη είσοδο την περιοδική έκθεση «Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής», καθώς και τη νέα έκθεση «ReThinking-Κοινωνικές Συγκρούσεις» που ξεκινά την Πέμπτη. Ανοιχτά θα παραμείνουν έως τις 22:00 και τo Cycladic Shop και τo Cycladic Café.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής του ευθύνης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσφέρει δράσεις σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες τους εντός και εκτός του Μουσείου. Βασικός στρατηγικός στόχος του Μουσείου είναι να καταστεί ένας πολιτιστικός φορέας ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους. Στο πλαίσιο αυτό, το Τμήμα Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Προγραμμάτων οργανώνει και υλοποιεί προγράμματα για άτομα άνω των 65 ετών, άτομα με αναπηρίες, παιδιά και εφήβους από διαφορετικές εθνικότητες.

Επίσης, από το 2022 έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα «Προσωπικής Ανάπτυξης Ευ Ζην» που προσφέρει δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας σε εφήβους και το ευρύ κοινό, το πρόγραμμα «ΣΕ ΕΠΑΦΗ» για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες (οπτικές βλάβες, κώφωση, βαρηκοΐα) καθώς και ειδικευμένες δράσεις όπως μηνιαίες ξεναγήσεις στην Ελληνική νοηματική γλώσσα.

Αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών τον Ιανουάριο

Αύξηση 131,2% καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, στον αριθμό των επισκεπτών των μουσείων της χώρας, ενώ υπήρξε και αύξηση των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 138,2% και των εισπράξεων κατά 180,1%.