Σε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλου, καθώς επίσης και του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρού και του γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλ. Λιακόπουλου, εγκρίθηκε την Δευτέρα το σχέδιο της προκαταρκτικής προκήρυξης του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση και Λειτουργία Ολοκληρωμένων Εγκατάστασεων Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Αττικής». Το σχέδιο θα αποσταλεί σήμερα προς δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Ads

Με την προκήρυξη αυτή αρχίζει η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου – επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει την ολοκληρωμένη επεξεργασία και διαχείριση 1.350.000 τόνων απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου. Η διαχείριση θα ανατεθεί για περίοδο περίπου 20 ετών. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2012, ώστε τα έργα να είναι σε πλήρη λειτουργία εντός του 2014.

Ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου υπερβαίνει τα 430 εκ. ευρώ, από τα οποία ποσό μέχρι 140 εκ. ευρώ θα καλυφθεί μέσω κοινοτικών ενισχύσεων και το υπόλοιπο από ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό, που θα εξασφαλίσει ο επενδυτής. Παράλληλα, ξεκινούν συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του έργου.

Τα έργα προτείνεται να υλοποιηθούν με την μέθοδο των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΡΡΡ) και ο ανάδοχος θα αμείβεται με βάση τα εισερχόμενα απορρίμματα (gate fee) και την επίτευξη συγκεκριμένων περιβαλλοντικών στόχων και ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Ads

«Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα της Αττικής, που δείχνει την αποφασιστικότητα των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος να επιλύσουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα σε ουσιαστική συνεργασία με την αιρετή Περιφέρεια. Το ευρύτερο μήνυμα είναι ότι η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί προτεραιότητα γιατί αφορά την ποιότητα ζωής όλων μας, έχει σαφή περιβαλλοντική στόχευση και σημαντική επενδυτική δυναμική για όλη τη χώρα» δήλωσε ο υπουργός ΠεριβάλλοντοςΓιώργος Παπακωνσταντίνου.