Επιβεβαιώνεται ο κίνδυνος να παραπεμφθεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της υπέρβασης των ευρωπαϊκών ορίων για τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα των μεγαλύτερων ελληνικών πόλεων.

Ads

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Potočnik σε ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλου ανέφερε ότι “η υπέρβαση των ορίων είναι σταθερή από το 2005 που άρχισαν να συγκεντρώνονται στοιχεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ δεν έχουν τεκμηριωθεί οι ισχυρισμοί των ελληνικών αρχών για μερική συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά όρια σε ορισμένες μόνο περιοχές, από το 2009 και μετά.”

Έτσι ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν δεν υπάρξει συμμόρφωση ή χορήγηση παράτασης.

Επιπλέον ο Επίτροπος σημείωσε ότι η Κομισιόν συνιστά στα κράτη μέλη να επανεξετάσουν τις προτεραιότητες στα συγχρηματοδοτούμενα έργα και να επενδύσουν, μεταξύ άλλων, στις καθαρές μεταφορές και στην οικολογική καινοτομία.

Ads

Από την πλευρά του ο Μ.Τρεμόπουλος υπογράμμισε «Σε εποχές οικονομικής κρίσης, η προσπάθεια να εξαλείψουμε όσα μας αρρωσταίνουν, αποτελεί την καλύτερη επένδυση για το μέλλον. Παράλληλα με τα τεχνικά μέτρα, όπως αποτελεσματικό έλεγχο της ποιότητας των καυσίμων και επαρκή συντήρηση των κινητήρων, χρειαζόμαστε αλλαγή προτεραιοτήτων και ριζικότερες πολιτικές για ενίσχυση της δημόσιας συγκοινωνίας και ιδιαίτερα των μέσων σταθερής τροχιάς, διεύρυνση του ρόλου του σιδηροδρόμου, επέκταση του πρασίνου που απορροφά τα μικροσωματίδια, μόνωση των κτιρίων ώστε να καταναλώνουν λιγότερο πετρέλαιο για θέρμανση, πόλεις φιλικότερες στο ποδήλατο και τους πεζούς».

Σημειώνεται ότι τα μικροσωματίδια, όπως τα PM 2,5 ή τα PM10, προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την οδική κυκλοφορία και την καύση πετρελαίου ντήζελ και είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία καθώς το μέγεθος τους τα επιτρέπει να διεισδύουν στους πνεύμονες, προκαλώντας αυξημένη θνησιμότητα, καρκίνο, αναπνευστικά προβλήματα κ.α.