Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις ενεργειακές αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και την έρευνα υδρογονανθράκων, τονίζοντας πως η πολιτική για την ενέργεια πρέπει να γίνει βασικός άξονας για την ανάπτυξη.

Ads

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ΝΔ και ΛΑΟΣ ψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Ο κος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στη Βουλή χαρακτήρισε «εξ’ ολοκλήρου αναπτυξιακό» το νομοσχέδιο διότι «η ενέργεια αποτελεί έναν από τους πιο περιζήτητους τομείς για επενδύσεις» και «μπορεί να γίνει ο πιο δυναμικός τομέας για την ενεργοποίηση κεφαλαίων». Στη συνέχεια ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής σε τρίτους, εκτός ΔΕΗ, τις επόμενες ημέρες.

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, ο υπουργός ανέφερε πως στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η σταδιακή μετάβαση σε μια πλήρως ανταγωνιστική αγορά, ενώ για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είπε πως η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, αλλά είναι ένα θέμα που «δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά και από ευρύτερες αποφάσεις από γειτονικές χώρες, που η κυβέρνηση ελπίζει να είναι στη σωστή κατεύθυνση».

Ads

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ιωάννης Μανιάτης, δήλωσε ότι σε έναν χρόνο από σήμερα, η Ελλάδα θα γνωρίζει το πετρελαϊκό δυναμικό στο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου και στη Νότια Κρήτη. Μέσα στις επόμενες ημέρες δημοσιοποιείται η πρώτη διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διεξαγωγή σεισμικών θαλάσσιων ερευνών (σ.σ. αυτή είναι η μέθοδος που επιλέγει τελικά η χώρα μας) στο Ιόνιο και το θαλάσσιο χώρο της Νότιας Κρήτης. Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, υπάρχει ενδιαφέρον από τις εξειδικευμένες εταιρείες στους σεισμικούς θαλάσσιους ελέγχους, και αυτό θα εκδηλωθεί σε περίπου 90 ημέρες, όταν θα κατατεθούν οι φάκελοι των ενδιαφερόμενων.

Όσο για τη διεθνώς δοκιμασμένη ερευνητική πρακτική των σεισμικών ελέγχων, ο υφυπουργός ενημέρωσε ότι τα δεδομένα της έρευνας δεν θα είναι αποκλειστικής χρήσης. Τα στοιχεία και οι ερμηνείες από τους ελέγχους σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη θα δοθούν και στο ελληνικό κράτος αλλά, ταυτόχρονα, θα πουληθούν και ως πακέτα πληροφοριών στις πετρελαϊκές εταιρείες.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Η εισήγηση του κ. Μανιάτη προκάλεσε την αντίδραση της ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, «Μας λέτε δηλαδή ότι το μοναδικό μας έσοδο θα είναι η φορολογία στους επιχειρηματίες, από τους οποίους εμείς θα αγοράζουμε τα δικά μας ενεργειακά αποθέματα», σχολίασε η κ. Παπαρήγα. Αναφορικά με το νομοσχέδιο, η ΓΓ του ΚΚΕ επεσήμανε ότι τέτοια μεγάλα έργα όπως η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων, είναι έργα που πρέπει να βρίσκονται στον πλήρη έλεγχο του κράτους. «Η μέρα που θα ψηφίσετε αυτό το νομοσχέδιο θα είναι σημαδιακή για τον ελληνικό λαό γιατί παραχωρείτε τον εγχώριο πλούτο και μας λέτε ότι το αντάλλαγμα θα είναι να τους φορολογήσουμε», είπε η κ. Παπαρήγα. Η ΓΓ του ΚΚΕ μίλησε, επίσης, για προκλητική καθυστέρηση σχετικά με τον αγωγό South Stream και τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, επειδή παρενέβησαν οι ΗΠΑ.

«Δυστυχώς και τα δύο αυτά έργα έχουν μπει στον πάγο», ανέφερε για τους δύο αγωγούς και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ γενικότερα για το νομοσχέδιο δήλωσε ότι το ψηφίζει επί της αρχής αν και στον τομέα της ενέργειας «η Ευρώπη τρέχει με τη φόρμουλα 1 και εμείς πηγαίνουμε με το κάρο».

Η ΝΔ, από την πλευρά της, δήλωσε ότι ψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο διότι «η ενέργεια είναι προνομιακό πεδίο για την ανάπτυξη της οικονομίας», όπως ανέφερε ο Κώστας Χατζηδάκης. Διατύπωσε ενστάσεις και αντιρρήσεις ωστόσο στα άρθρα που αφορούν τα λατομεία, τις υπερεξουσίες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και το μοντέλο της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, εμμένοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό με στρατηγικό επενδυτή στις παραγωγικές λειτουργίες και την παραμονή των δικτύων στο κράτος. Τέλος κατήγγειλε την κυβέρνηση για αδράνεια στο θέμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

«Ναι» στο νομοσχέδιο επί της αρχής δήλωσε και ο ΛΑΟΣ, με βασική όμως ένσταση και αντίρρηση το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ανακηρύσσει την ΑΟΖ, όπως διατυπώθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Αστέριο Ροντούλη. Προειδοποίησε, επίσης, ότι δεν πρέπει να περιληφθεί στις εμπράγματες εγγυήσεις του δανείου ο φυσικός πλούτος της χώρας μας και ζήτησε να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα αυτά στον φυσικό μας πλούτο, δεν θα χρησιμοποιηθούν ως εμπράγματες εγγυήσεις.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης προχώρησε σε καταγγελίες για «ιερή συμμαχία καταστροφής που συμπεριλαμβάνει τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ». «Το νομοσχέδιο είναι ένα τερατούργημα, αλλά ψηφίζεται από κοινού από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ. Παραδίδει όλο τον ενεργειακό πλούτο στα πιο άπληστα, κερδοσκοπικά και πολυεθνικά συμφέροντα», τόνισε. Για την έρευνα υδρογονανθράκων, ο κ. Λαφαζάνης παρατήρησε ότι παρόλο που η κυβέρνηση ακολουθεί σταθερά «αμερικανονατοϊκή» πολιτική δεν έχει απαιτήσει τη συνυπογραφή από την Τουρκία του δικαίου της θάλασσας.