Μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ανασταλεί προσωρινώς από τις 19 Ιανουαρίου 2011, σε όλη την Ευρώπη, η λειτουργία των Μητρώων για τα δικαιώματα των εκπομπών όλων των κοινοτικών κρατών-μελών όσον αφορά όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές συναλλαγές εκτός από την κατανομή και παράδοση δικαιωμάτων.

Ads

Ο λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των μητρώων είναι οι πρόσφατες σοβαρές διαδικτυακές προσβολές που υπέστησαν ορισμένοι κάτοχοι λογαριασμών σε αρκετά μητρώα με αντικείμενο την ηλεκτρονική κλοπή δικαιωμάτων εκπομπών και μεταπώληση τους προς λογαριασμούς Μητρώων άλλων κρατών.

Όπως και τα άλλα κράτη και το Ελληνικό Μητρώο έχει προσωρινώς αναστείλει τις εσωτερικές και εξωτερικές συναλλαγές του.

Μετά από νέες κατευθυντήριες οδηγίες ασφαλείας οι οποίες αποφασίστηκαν από τα κράτη- μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κανένα κοινοτικό μητρώο δεν θα λειτουργήσει πριν πραγματοποιηθεί ανεξάρτητος έλεγχος διαδικτυακής ασφάλειας για κάθε Μητρώο και υποβληθεί έκθεση ελέγχου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σημειώνεται πάντως πως μέχρι χθες βράδυ δεν είχε υποβληθεί από κανένα κράτος- μέλος καμία τέτοια έκθεση ελέγχου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ads

Ανάλογος έλεγχος πραγματοποιείται και στο ελληνικό Μητρώο. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ακόμη γνωστός ο χρόνος που απαιτείται μέχρι την πλήρη επαναλειτουργία του Ελληνικού Μητρώου, εφόσον πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ελέγχων ασφαλείας, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία και η προστασία των συναλλαγών μεταξύ των κατόχων λογαριασμών.