Τις καλύτερες φωτογραφίες του από το 2023, που αφορούν στην κλιματική κρίση και αποτυπώνουν την κρίσιμη καμπή και απειλή που βιώνει ο πλανήτης διάλεξε το European Pressphoto Agency.

Ads

Ανάμεσά τους και εικόνες καταστροφής από την Ελλάδα.

Ιδού μερικές από αυτές:

EPA/FRANCIS R. MALASIG

Φιλιππινέζοι ψαράδες με προστατευτικές στολές συλλέγουν πετρελαιοειδή απόβλητα κατά μήκος μιας παραλίας στην παράκτια πόλη Pola, στο νησί Mindoro. Οι ψαράδες κλήθηκαν από την κυβέρνηση να περιορίσουν πετρελαιοκηλίδας που ξεβράστηκε στα χωριά τους.

Ads

 

EPA/GIAN EHRENZELLER

Πέτρες πέφτουν προς το χωριό Brienz/Brinzauls κάτω από το “Brienzer Rutsch”, στο Graubuenden, της Ελβετίας. Δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχων από το βουνό πάνω από το χωριό πρόκειται να αποκολληθούν και να πέσουν στην κοιλάδα στο άμεσο μέλλον.

 

EPA/NARENDRA SHRESTHA

Ένας εργάτης μεταφέρει πλαστικά μπουκάλια σε μια εταιρεία συλλογής πλαστικών αποβλήτων πριν από τη μεταφορά τους στο κέντρο δεματοποίησης της Avni Ventures στο Κατμαντού του Νεπάλ. Η ρύπανση από πλαστικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα ρύπανσης στο Νεπάλ.

 

EPA/Panagiotis Dimakas

Πυρκαγιές καίνε δάσος στο Δίστομο Βοιωτίας. Η πυρκαγιά στη Βοιωτία, ξεκίνησε από έναν οικισμό πίσω από το εργοστάσιο της Αλουμίνιον στα Άσπρα Σπίτια στις 21 Αυγούστου και οι ισχυροί άνεμοι οδήγησαν πολύ γρήγορα τη φωτιά να αναπτύξει ένα τεράστιο μέτωπο προς όλες τις κατευθύνσεις.

 

EPA/ACHILEAS CHIRAS

Φωτογραφία που τραβήχτηκε με drone δείχνει ένα αυτοκίνητο στην πλημμυρισμένη περιοχή του χωριού Σωτήριο μετά την καταιγίδα Ηλίας, κοντά στη Λάρισα, Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο.

 

EPA/ROLEX DELA PENA

Ένας άνδρας διασχίζει με το ποδήλατό του πλημμυρισμένο δρόμο στην πόλη Κεζόν, Μετρό Μανίλα, Φιλιππίνες, 31 Αυγούστου 2023. Ο τυφώνας Σάολα και η τροπική καταιγίδα Χαϊκούι στα ανοικτά των ακραίων βόρειων επαρχιών ενισχύουν έναν νοτιοδυτικό μουσώνα που φέρνει βροχές στην περιοχή της δυτικής Λουζόν της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία της Διοίκησης Ατμοσφαιρικών Γεωφυσικών και Αστρονομικών Υπηρεσιών των Φιλιππίνων

 

EPA/ANDREA MEROLA

Μεγάλο Κανάλι κοντά στη γέφυρα Ριάλτο, στη Βενετία της Ιταλίας, 28 Μαΐου 2023. Το πρωί της 28ης Μαΐου εμφανίστηκε στα νερά της Βενετίας, κατά μήκος του Μεγάλου Καναλιού, κοντά στη γέφυρα Ριάλτο, μια κηλίδα φωσφορίζοντος πράσινου υγρού.

 

EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Πολλά αυτοκίνητα έχουν κολλήσει στα νερά της πλημμύρας στον δρόμο West Perimeter του Διεθνούς Αεροδρομίου Fort Lauderdale στο Fort Lauderdale, Φλόριντα, ΗΠΑ, 13 Απριλίου 2023.

 

EPA/KOSTAS TSIRONIS

Ένας αστυνομικός απομακρύνει μια ηλικιωμένη κυρία κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στην περιοχή της Φυλής κοντά στην Αθήνα, Ελλάδα, 22 Αυγούστου 2023.

 

EPA/Raphael Alves

Αεροφωτογραφία της κοίτης της λίμνης Aleixo, δίπλα στον ποταμό Amazonas, στο Manaos της Βραζιλίας, στις 30 Σεπτεμβρίου 2023. Η έντονη ξηρασία στον Αμαζόνιο κατά τη διάρκεια του 2023 θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Κέντρου Παρακολούθησης και Έγκαιρης Προειδοποίησης Φυσικών Καταστροφών, το οποίο διαχειρίζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.