Τις εργασίες της άρχισε η ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή που συστάθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με στόχο να διαλευκάνει τα αίτια της διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Ads

«Μακάρι να είχαμε τη δύναμη να προσφέρουμε άμεσες λύσεις για να σταματήσει η διαρροή πετρελαίου», δήλωσε στην επιτροπή ο πρώην γερουσιαστής και Δημοκρατικός πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα–μια από τις πέντε πολιτείες των ΗΠΑ που επλήγησαν από τη ρύπανση–Μπόμπ Γκράχαμ, ο οποίος συμπροεδρεύει του οργάνου αυτού.

«Υποσχόμαστε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να κατανοήσουμε αυτό που συμβαίνει και τις τεράστιες συνέπειες αυτής της διαρροής στη ζωή, τον βιοπορισμό και τον πολιτισμό της περιοχής του Κόλπου», πρόσθεσε.

Η επταμελής επιτροπή σχηματίστηκε με προεδρικό διάταγμα στις 21 Μαϊου με στόχο εντός έξι μηνών να παρέχει συστάσεις για την πρόληψη και τον μετριασμό στο μέλλον των επιπτώσεων μιας ενδεχόμενης διαρροής και πετρελαιοκηλίδας που θα οφείλεται σε υπεράκτιες γεωτρήσεις.

Ads

Οι αρχές των ΗΠΑ φάνηκαν αισιόδοξες σήμερα σχετικά με τη δυνατότητα να τεθεί επιτέλους ένα οριστικό τέλος τις επόμενες ημέρες την διαρροή αργού πετρελαίου που ρυπαίνει τον Κόλπο του Μεξικού από τα τέλη Απριλίου.

Εν τω μεταξύ η BP ετοιμάζεται να εγκαταστήσει ένα νέο σύστημα περιορισμού της διαρροής πετρελαίου στο Κόλπο του Μεξικό.