Βακτήρια ανέλαβαν δράση στον Κόλπο του Μεξικού, που υπέστη οικολογική καταστροφή μετά τη διαρροή πετρελαίου της British Petroleum (BP), με αποτέλεσμα να καταφέρουν να περιορίσουν και να μην επιτρέψουν τη διόγκωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ads

Σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές, βακτήρια καταβρόχθισαν το μεθάνιο που απελευθερώθηκε από την πετρελαιοπηγή, μετά την έκρηξη και την καταστροφή της εξέδρας της BP. Σχεδόν ολόκληρη η ποσότητα του αερίου αυτού, που υπολογίζεται περίπου σε 200.000 τόνους και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, απορροφήθηκε από τα βακτήρια, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο ερευνητής Ντέιβιντ Βαλεντάιν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σάντα Μπάρμπαρα.

Τα βακτήρια απορρόφησαν το μεθάνιο πριν ανέβει προς την επιφάνεια και απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα, αλλά η διαδικασία αυτή προκάλεσε την απώλεια περίπου ενός εκατομμυρίου τόνων διαλυμένου στη θάλασσα οξυγόνου σε περιοχές που βρίσκονται νοτιο-δυτικά της πετρελαιοπηγής. Αυτό μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι χάθηκε μεγάλη ποσότητα οξυγόνου, επειδή όμως, απλώθηκε σε μεγάλη περιοχή αποφεύχθηκε η δημιουργία απειλητικής για τη διατήρηση της ζωής κατάστασης, σύμφωνα με διευκρίνιση του ερευνητή, η μελέτη του οποίου δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

Το τι συμβαίνει με το μεθάνιο αποτελεί σημαντικό ερώτημα για τους επιστήμονες που ασχολούνται με το κλίμα, διότι το αέριο αυτό είναι είκοσι φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα στον εγκλωβισμό της θερμότητας στην ατμόσφαιρα. Όπως συμβαίνει και με το διοξείδιο του άνθρακα, η παραγωγή και έκλυση μεθανίου προέρχεται τόσο από φυσικές όσο και από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως είναι η πετρελαϊκή βιομηχανία. Για διάστημα δύο μηνών, μετά την καταστροφή της εξέδρας άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, δεν είχε ανιχνευθεί μεθάνιο εντός και γύρω από την πετρελαιοπηγή, οδηγώντας ορισμένους επιστήμονες να εικάσουν ότι ήταν πιθανόν το μεθάνιο να είχε παραμείνει στη θάλασσα και να απελευθερωνόταν στην ατμόσφαιρα.

Ads

Το ατύχημα της BP, εκτός από την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσε, είχε τελικά και μια «θετική» πλευρά: αποτέλεσε ερευνητικό πείραμα που έδειξε ότι ορισμένα βακτήρια που καταναλώνουν αποκλειστικά μεθάνιο πολλαπλασιάσθηκαν ταχύτατα, καθώς το αέριο που απελευθερωνόταν από την πετρελαιοπηγή απλωνόταν μέσω των υποθαλάσσιων ρευμάτων. Η κατανάλωση του μεθανίου από τα βακτήρια έφθασε στο υψηλότερο σημείο της, πιθανότατα στο τέλος του Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με τον ερευνητή. Άλλοι οργανισμοί ασχολήθηκαν με άλλους υδρογονάνθρακες, όπως το αιθάνιο και το προπάνιο που απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της σοβαρότερης οικολογικής καταστροφής στην αμερικανική ιστορία.

«Με βάση τις παρατηρήσεις μας σχετικά με τον αργό ρυθμό κατανάλωσης του μεθανίου, δεν πιστεύαμε ότι ο πληθυσμός των βακτηρίων θα ανταποκρινόταν στο ύψος των περιστάσεων…νομίζαμε ότι θα ήταν πολύ αργός», δήλωσε ο Ντέιβιντ Βαλεντάιν. Το γεγονός ότι τα βακτήρια κατανάλωσαν μία τόσο μεγάλη ποσότητα μεθανίου αφήνει ελπίδες ότι ίσως απορροφούν και άλλες μεγάλες συγκεντρώσεις μεθανίου στους ωκεανούς.