Τριακόσιες χωματερές εξακολουθούν να λειτουργούν παράνομα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία συνεδρίασε χθες με θέμα τη διαχείριση των σκουπιδιών. Οι χωματερές αυτές θα έπρεπε να είχαν κλείσει από τα μέσα του 2009.

Ads

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής, Κώστας Καρτάλης, η χωματερή δίπλα στον Πηνειό στη Θεσσαλία. Ενώ, δηλαδή, στις καταστάσεις του υπουργείου η χωματερή φέρεται να έχει κλείσει και να βρίσκεται σε φάση αποκατάστασης, σε πρόσφατη επίσκεψη τους στο σημείο οι βουλευτές έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι όχι απλά δεν έχει κλείσει, αλλά λειτουργεί κανονικά όπως και πριν.

Η Κοινοτική Οδηγία ορίζει ότι πρέπει να θάβονται μόνον τα υπολείμματα που απομένουν από την ανακύκλωση και τη γενικότερη αξιοποίηση των σκουπιδιών. Παρόλα αυτά, το 80% των σκουπιδιών στην Ελλάδα σήμερα καταλήγουν σε χωματερές και χώρους υγειονομικής ταφής. Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής προτείνει έναν συνδυασμό λύσεων για τα απορρίμματα, σημειώνοντας πάντα ότι πρέπει να συνεξετάζεται το κόστος της κάθε λύσης.

Προτείνεται, ακόμη, να χρεώνεται ο πολίτης ανάλογα με τα σκουπίδια που απορρίπτει, ώστε αυτό να λειτουργεί ως κίνητρο για την ανακύκλωση. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, τέλος, έχει καταθέσει σχέδιο νόμου στη Βουλή με το οποίο οι δήμοι θα πληρώνουν ανάλογα με τα παραγόμενα σκουπίδια που παραδίδουν στα συστήματα διαχείρισης.

Ads

Πηγή: Ελευθεροτυπία