Μάχη προκειμένου να αποφευχθεί η οικολογική καταστροφή στον ποταμό Άραχθο έδωσε η νομαρχία Άρτας, μετά τη διαρροή τουλάχιστον 2 τόνων μαζούτ από μονάδα παραγωγής χυμών πορτοκαλιού, που βρίσκεται στην περιοχή Γραμμενίτσα Άρτας. Την ίδια στιγμή, άσχημα είναι τα νέα από τη Δράμα όπου εχθές ξέσπασε πυρκαγιά σε αποθήκη ελαστικών στη Βιομηχανική Περιοχή της πόλης απελευθερώνοντας τοξικές ουσίες στο περιβάλλον.

Ads

Τα συνεργεία καθαρισμού επιχειρ;hσαν να αποτρέψουν την οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε στον ποταμό Άραχθο από τη διαρροή 4 τόνων μαζούτ από παρακείμενο χυμοποιείο. Η διαρροή έγινε από το χυμοποιείο πορτοκαλιών «Εσπερίδα» το οποίο δε λειτουργεί εδώ και 13 χρόνια αλλά από το οποίο η ιδιοκτησία δεν απομάκρυνε τις δεξαμενές με το μαζούτ. «Το τοξικό μαζούτ εγκλωβίστηκε σε ένα σημείο από όπου διέρχεται το δίκτυο άρδευσης του κάμπου της Αρτας και είναι ευτύχημα που δεν πέρασε μέσα σε αυτό. Δόθηκε μεγάλος αγώνας για να αποτραπεί μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή», δήλωσε στο «Έθνος» ο καθηγητής Χημείας και νεοεκλεγείς πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος παρακολούθησε τις εργασίες απορρύπανσης που ξεκίνησαν πριν από τρεις μέρες στο σημείο της καταστροφής, με την ιδιότητα του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης του Αμβρακικού.

Στο σημείο υπάρχει φράγμα της ΔΕΗ, η οποία διέκοψε για 24 ώρες τη λειτουργία του, προκειμένου να σταματήσει η ροή του νερού στο ποτάμι και να μη διαφύγει το μαζούτ στον Αμβρακικό Κόλπο, οπότε και δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί και να συλλεχθεί. Η διαρροή ξεκίνησε από μια δεξαμενή χωρητικότητας 20 περίπου τόνων στις αρχές της περασμένης εβδομάδας και έγινε ορατή τουλάχιστον τέσσερις μέρες αργότερα.

Τελικά, η οικολογική καταστροφή αποφεύχθηκε και το πρόβλημα βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο, ενώ αναμένεται το αργότερο τις επόμενες δύο μέρες να έχει ολοκληρωθεί ή συγκέντρωση όλου του μαζούτ. Επίσης, λόγω των βροχοπτώσεων που συνεχίστηκαν και σήμερα, δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα στις καλλιέργειες του κάμπου της Άρτας από την διακοπή του νερού.

Ads

Μέχρι τώρα τα αίτια της διαρροής του μαζούτ από το εργοστάσιο δεν έχουν διευκρινιστεί και όλες οι περιπτώσεις εξετάζονται προσεκτικά, χωρίς να αποκλείεται η δολιοφθορά. Με πρόχειρους υπολογισμούς η ποσότητα του μαζούτ που διέρρευσε από το εργοστάσιο ήταν περίπου 1,5 τόνος.

Τοξικό νέφος στη Δράμα

Επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών τοξικό νέφος σκέπασε τη Δράμα και περιοχές της νότιας Βουλγαρίας, εξαιτίας μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα της Κυριακής σε χώρο φύλαξης ελαστικών προς ανακύκλωση, στη ΒΙΠΕ Δράμας. Ήδη αέρας και έδαφος έχουν μολυνθεί από τις διοξίνες που εκλύθηκαν από την καύση των ελαστικών, ενώ επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι πιθανόν η ρύπανση να έχει περάσει και στον υδροφόρο ορίζοντα.

Η φωτιά προκλήθηκε λίγο μετά τις 2 το πρωί, πιθανότατα λόγω κεραυνού και παρά τις προσπάθειες συντονισμένων δυνάμεων της Πυροσβεστικής από Δράμα, Καβάλα, Ελευθερούπολη, Ξάνθη, Σέρρες και Κομοτηνή, μέχρι και αργά χθες συνέχιζε να καίει το εύφλεκτο υλικό. Σημειώνεται πως ο χώρος αποθήκευσης των ελαστικών εκτείνεται σε 50 στρέμματα, ενώ η απόσταση της ΒΙΠΕ από την πόλη της Δράμας είναι μικρότερη των 10 χλμ.

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Δευτέρας, κάτοικοι του Ξηροποτάμου, φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες, εισέβαλαν στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, διαμαρτυρόμενοι για τους ελλιπείς ελέγχους, αλλά και για το γεγονός ότι η αρχική άδεια στην αποθήκη ήταν για 10 στρέμματα και κατέληξε να είναι για 20 στρέμματα. Επίσης, κάτοικοι της περιοχής έκαψαν ελαστικά έξω από την οικία του ιδιοκτήτη της αποθήκης, ενώ η αστυνομία προσήγαγε 6 εξ αυτών.

Αύριο, αναμένεται στην περιοχή κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για να εκτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής, την επικινδυνότητας της κατάστασης, τους κινδύνους από το τοξικό νέφος που έχει φτάσει μέχρι τη νότια Βουλγαρία, αλλά και το καθεστώς αδειοδότησης της εν λόγω μονάδας.