Σημαντικές ελλείψεις τόσο σε υλικοτεχνικό επίπεδο όσο και σε προσωπικό καταγράφονται σε έκθεση των επιτελών του σώματος σε απόρρητη έκθεση που δόθηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η έκθεση προειδοποιεί επιπλέον για πολλές φωτιές το φετινό καλοκαίρι λόγω των κλιματικών συνθηκών. Εξάλλου ήδη από τις αρχές της εβδομάδα έχουν ξεσπάσει 194 φωτιές.

Ads

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα «Νέα» τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής εξακολουθούν να παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος εξαιτίας γραφειοκρατικών προβλημάτων. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έχουν πιέσει ιδιαίτερα προκειμένου να έχουν στη διάθεσή τους τα δυο τουλάχιστον ιπτάμενα στρατηγεία της υπηρεσίας που αγοράστηκαν το 2004 και είναι εφοδιασμένα με δορυφορικά συστήματα για να ενημερώνονται τα επιτελεία για το έδαφος και τα κλιματολογικά στοιχεία της περιοχής που έχει πληγεί. Μέχρι στιγμής πάντως δεν χρησιμοποιούνται γιατί δεν έχει βρεθεί λύση για τη συντήρησή τους. Το ίδιο συμβαίνει και το ένα από τα δύο Super Puma της Πυροσβεστικής που θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για τη μεταφορά των ομάδων ΕΜΑΚ καθώς παραμένει καθηλωμένο από το 2008.

«Τα δύο Super Puma και τα τρία ΒΚ-117 του Πυροσβεστικού Σώματος υποστηρίζονταν τεχνικά και εφοδιαστικά από την Ολυμπιακή μέχρι το κλείσιμο και την εκκαθάρισή της. Από τότε υπήρξαν προσπάθειες να εξελιχθεί μία διαδικασία ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού και επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Κανείς όμως σχετικός διαγωνισμός δεν κατέληξε σε ανάδοχο, γιατί δύο συγκεκριμένες εταιρείες που ανταγωνίζονται στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό αντικείμενο, δηλαδή της συντήρησης αεροσκαφών, με αλλεπάλληλες προσφυγές και δικαστικές και διαδικαστικές εμπλοκές οδηγούσαν τον έναν διαγωνισμό μετά τον άλλο στο να μην προκύπτει ουσιαστικά αποτέλεσμα και επομένως να μην προκύπτει συντήρηση των συγκεκριμένων ιδιόκτητων ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος», παραδέχθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανόλης Οθωνας.

Εππλέον ο εναέριος στόλος της Πυροσβεστικής θεωρείται πλέον γηρασμένος. Από τα συνολικά 32 εναέρια μέσα – Καναντέρ και Πετζετέλ – τα 4 δεν πετούν, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία καταβάλλει προσπάθειες ώστε να είναι διαθέσιμα την περίοδο υψηλού κινδύνου 13 Καναντέρ τα οποία μετρούν 30 χρόνια ζωής. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα νοικιάσει πυροσβεστικά ελικόπτερα Ερικσον, Κ8 και Κ32. Πάντως από την πλευρά τους, αξιωματικοί της πυροσβεστικής αναφέρουν ότι για την ενοικίαση των ελικοπτέρων θα χρειαστούν 20 εκ. ευρώ ενώ τα προηγούμενα χρόνια κόστισαν 30εκ και 35εκ ευρώ. Θέτουν μάλιστα το ερώτημα γιατί ποτέ δεν αγοράστηκε κάποιο από αυτά.

Ads

Πάντως οι πυροσβέστες σε αρκετές περιοχές της χώρας θα κληθούν να αντιμετωπίσουν περιστατικά με πυροσβεστικά οχήματα ακόμη και 35ετίας. Τα οχήματα που διαθέτει το πυροσβεστικό σώμα είναι 1656 από τα οποία τα 834 είναι πέραν τις 15ετίας δηλαδή το 50,4% του στόλου είναι πάνω από 15 χρόνια στους δρόμους. Επιπλέον 26,6% είναι πάνω από 20ετία, 22% πάνω από 25ετία, 9% πάνω από 30ετία και 3% πάνω από 35%ετία.