Τουλάχιστον 9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από την χειρότερη ξηρασία των τελευταίων εξήντα ετών στο Κέρας της Αφρικής, όπου η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει οδηγήσει στο θάνατο πολλά από τα ζώα, ενώ και τα χωράφια με τις καλλιέργειες έχουν ξεραθεί, οδηγώντας τους κατοίκους πολλών χωρών σε επισιτιστική κρίση.

Ads

«Δύο διαδοχικές περίοδοι με ελάχιστη βροχή οδήγησαν σε ένα από τα πιο ξηρά έτη από το 1950- 1951 σε πολλές περιοχές με βοσκοτόπια» δήλωσε πρόσφατα η εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του Ο.Η.Ε. Ελίζαμπεθ Μπιρς, τονίζοντας ότι «μέχρι το 2012 δεν υπάρχει πιθανότητα βελτίωσης». Ακόμη, η ανθρωπιστική οργάνωση «Save the Children» έχει ζητήσει 40 εκατομμύρια για την παροχή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.

Η κρίση αυτή επηρεάζει, μεταξύ άλλων, εκατομμύρια παιδιά, τα οποία αποτελούν την πιο ευπρόσβλητη ηλικιακά ομάδα, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να πεθαίνουν από την πείνα ή από άλλες αρρώστιες στις οποίες δεν μπορεί να ανταπεξέλθει το ήδη επιβαρυμένο ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Χώρες όπως η Κένυα, η Αιθιοπία, η Σομαλία και το Τζιμπουτί έχουν πληγεί περισσότερο από την ξηρασία και πολλοί από τους κατοίκους τους καταφεύγουν στον καταυλισμό προσφύγων Νταμπάαμπ στα σύνορα Κένυας-Σομαλίας, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος του είδους του. Εκεί μπορούν να βρουν λιγοστή τροφή και νερό, καθώς και ιατρική περίθαλψη.

Ads

Δεν πρόκειται ακόμη για λιμό, αλλά για μια κατάσταση στην οποία οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου- σε ορισμένες περιοχές- να αντιμετωπίσουν ακόμη και την πείνα, αναφέρει ο ΟΗΕ, η εκπρόσωπος του οποίου επισημαίνει ακόμη ότι η αύξηση των τιμών των τροφίμων στην περιοχή έχει επηρεάσει ακόμη και τα μέσα νοικοκυριά.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο επερχόμενος λιμός έχει αυξήσει τους αριθμούς των προσφύγων που διασχίζουν τα σύνορα σε μία ούτως ή άλλως ευαίσθητη πολιτικά ζώνη, με τον ΟΗΕ να υπολογίζει ότι τις τελευταίες ημέρες πέρασαν στην Κένυα 20.000 άτομα και περίπου 100.000 από την αρχή του χρόνου.