Τρεις φάλαινες φυσητήρες ξεβράστηκαν στα βρετανικά παράλια σήμερα. Άλλη μία βρέθηκε νεκρή χτες. Οι φάλαινες πιθανότατα ήταν μέρος κοπαδιού αρσενικών φαλαινών, 12 εκ των οποίων βρέθηκαν στα παράλια Γερμανίας και Ολλανδίας την προηγούμενη εβδομάδα.

Ads

Βρετανοί ειδικοί πιστεύουν πως οι 4 φάλαινες που βρέθηκαν στις βρετανικές ακτές ήρθαν από τη Βόρεια θάλασσα και επειδή δεν κατάφεραν να τραφούν, βρέθηκαν σε ρηχά νερά και παρασύρθηκαν προς τα έξω.

image

Τα κοπάδια μπορεί να περιλαμβάνουν περισσότερες από 20 φάλαινες, και πιστεύεται ότι πεθαίνουν στα ρηχά νερά. Ο λόγος είναι ότι χάνονται. Δηλαδή δεν μπορούν να επιστρέψουν πίσω αν δεν ακολουθήσουν τον ίδιο ακριβώς δρόμο από τον οποίο ήρθαν. 

Ads

Τα σημεία που βρέθηκαν οι φάλαινες:

image

Εμπειρογνώμονες από την Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, λένε ότι αυτό είναι ένα κοινό λάθος των φαλαινών, αλλά ένας μαζικός θάνατος τέτοιας κλίμακας δεν έχει συμβεί εδώ και δεκαετίες.

image

Τρεις φάλαινες στην παραλία Skegness, Lincolnshire σήμερα, και μία στο Hunstanton, Norfolk, χτες

image

Ο Rob Deaville, διευθυντής της Defra (χρηματοδοτούμενος οργανισμός που ασχολείται με τις φάλαινες), είπε ότι η ομάδα του θα πρέπει να κάνει νεκροψίες στα θηλαστικά των 14 μέτρων για να μάθει περισσότερα για το θάνατό τους, αλλά και για τον τρόπο που ζουν.

image

image

Ο κ. Deaville τις χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα ευφυή και κοινωνικά ζώα», γι’ αυτό και ταξιδεύουν μαζί, που είναι κι ένας λόγος που μπορεί να πεθάνουν μαζικά.

Πιστεύεται ότι μετά το θάνατο, βακτήρια και αέρια που αντιδρούν στην κοιλιά της φάλαινας μπορεί να οδηγήσουν σε έκρηξη. Αυτός είναι ο λόγος που ανοίγουν τα νεκρά ζώα. 

image

image

image