Επί δεκαετίες η ιταλική Μαφία έχει μετατρέψει σε παράνομο τοξικό σκουπιδότοπο την περιοχή βόρεια της Νάπολης. Πρόσφατα, μια αποχαρακτηρισμένη μαρτυρία έδειξε ότι η πολιτική ηγεσία είχε γνώση της κατάστασης αλλά δεν ανέλαβε δράση -ακόμη και όταν ο αριθμός των θανάτων άρχισε να αυξάνεται. Μάλιστα, όσοι είχαν την ευθύνη για την κατάσταση, πλέον βρίσκονται σε πολύ υψηλές θέσεις. Πλέον η κυβέρνηση εξετάζει κάθε μέσο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της «δηλητηριώδους γης». Του Νίκου Μίχου
Ads
Η ομερτά
Στις 7 Οκτωβρίου του 1997 ο μαφιόζος Καρμίνε Σκιαβόνε παραβίασε την ομερτά και μίλησε στις αρχές για ένα διαφορετικό έγκλημα. Στην εγκληματική του «σταδιοδρομία» συμμετείχε σε περίπου 50 δολοφονίες, πολλές από τις οποίες διέταξε ο ίδιος. Όπως κατέθεσε στο δικαστήριο γνώριζε για 400 με 500 άλλες. Αυτή του η δράση τον οδήγησε να περάσει 70 χρόνια από την ζωή του στην φυλακή ή σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Όμως ο Σκιαβόνε δεν έσπασε την ομερτά για μερικούς φόνους. Την έσπασε γιατί διαφωνούσε με την μόλυνση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων από πολύ τοξικά απόβλητα, τα οποία για χρόνια έριχναν παράνομα και πολύ προσοδοφόρα τα «παιδιά» της Καζαλέζι. Υπολογίζεται ότι η Καμόρα, η μαφία της Νάπολης, κερδίζει ετησίως 20 δις ευρώ από αυτή την «επιχείρηση» ενώ πολύ συχνά προκαλεί «τεχνητή προσφορά» σκουπιδιών στην πόλη ώστε να πιέσει για την χρήση των παράνομων σκουπιδότοπων. Ακολουθούν η ντραγκέντα, στην Καλαμπρία, η Κόζα Νόστρα και η Πουλία στην Σικελία, που δραστηριοποιούνται ομοίως. Και οι τέσσερις μαζί ευθύνονται για το 45% των περιβαλλοντικών εγκλημάτων της γειτονικής χώρας.
Ο Σκιαβόνε είπε σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι οι ποσότητες ανέρχονται σε εκατομμύρια τόνους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είχε γνώση φορτηγών με πυρηνικά απόβλητα που έφταναν από την Γερμανία. Τα βαρέλια αυτά θάβονταν 20 μέτρα βαθιά, όμως ποτέ δεν μπορούσαν να πάρουν ενδείξεις για την κατάστασή τους σε βάθος μεγαλύτερο των 6 μέτρων.
Το 1997 είχε πει στους βουλευτές ότι τους σκουπιδότοπους τους φυλούσαν άντρες της Μαφίας και υπέδειξε πολλές τοποθεσίες καθώς «υπάρχει ο κίνδυνος θανάτων από καρκίνο σε 20 χρόνια».
Δεκαέξι χρόνια μετά δεν έχει γίνει τίποτα, ενώ οι ογκολόγοι παρατηρούν ότι μάλλον ο μαφιόζος έλεγε αλήθεια.
Terra dei fuochi*
Η πεδιάδα στους πρόποδες του Βεζούβιου, την οποία ο Γκέτε περιέγραφε ως «την πιο γόνιμη πεδιάδα του κόσμου» έχει ονομαστεί την τελευταία δεκαετία ως «το τρίγωνο του θανάτου» ή *«η γη της φωτιάς». Πλέον στην Ιταλία είναι γνωστή ως «η Δηλητηριώδης Γη».
Το νερό της θα πάψει να χρησιμοποιείται – ούτε για το βούρτσισμα των δοντιών. Ακόμη και οι γάτες πίνουν εμφιαλωμένο νερό.
Την ίδια ώρα περίπου 500 Ρομά κατοικούν σε καταυλισμό ανάμεσα σε σκουπίδια, τοξικά υγρά και διοξίνες – ένας καταυλισμός που έχει χαρακτηριστεί ως «σαρκοφάγος σαν το Τσέρνομπιλ».
Σύμφωνα με το Ιταλικό Ογκολογικό Ερευνητικό Ινστιτούτο της Νάπολης, τα κρούσματα καρκίνου έχουν αυξηθεί κατά 47% στους άντρες μέσα σε δυο δεκαετίες. Ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζεται ακόμη και σε μη καπνιστές, ενώ η περιοχή της Καμπανίας καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά γεννησιμότητας. Επίσης, εξαιτίας της έκθεσης των κατοίκων σε υδράργυρο παρουσιάζονται πολλά φαινόμενα αυτισμού – κυρίως σε παιδιά.
Οι αγρότες δεν μπορούν να πουλήσουν εύκολα τα «ύποπτα» προϊόντα τους, και όταν το καταφέρνουν οι τιμές είναι εξευτελιστικές.
Ευθύνες και προσπάθειες
Εκείνη την περίοδο υπουργός Εσωτερικών – και κατ’ επέκταση αρμόδιος για όλο το θέμα – ήταν ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο νυν Πρόεδρος της χώρας. Ο νυν επικεφαλής της Ιντερπολ στην Ιταλία, Τζενάρο Καπολουόνγκο, την περίοδο εκείνη τοποθετείται από τον Σκιαβόνε σε ελικόπτερο πάνω από τον σκουπιδότοπο να εξετάζει την περιοχή. Τέλος, ο Νίκολα Καβαλιέρε, ήταν στο Εγκλημάτων εκείνη την περίοδο, και ασχολούνταν με την Μαφία. Πλέον είναι αναπληρωτής διοικητής της κρατικής ασφάλειας.
Αυτοί οι τρεις είναι τα πρόσωπα στα οποία στρέφονται τα βλέμματα αναφορικά με την αναζήτηση ευθυνών για την μη ανάληψη δράσης.
Αμέσως μετά την εκλογή του το 2008, ο Σύλβιο Μπερλουσκόνι είχε προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τα σκουπίδια της Νάπολης. Ο κυβερνητικός επίτροπος που εστάλη στην περιοχή έστελνε προς αποτέφρωση 700 τόνους σκουπιδιών ημερησίως στο Αμβούργο της Γερμανίας. Παρόλα αυτά, λίγο αργότερα, ο επίτροπος επέστρεψε στην Ρώμη, χωρίς το πρόβλημα να έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.
Την σκυτάλη πήρε αργότερα ο δήμαρχος της πόλης, Λουίτζι ντε Ματζίστρις, που είχε μένος κατά της Μαφίας. Έκλεισε μια συμφωνία με εταιρία διαχείρισης αποβλήτων στην Δανία, την AVR, όπου εβδομαδιαίως μετέφερε στις εγκαταστάσεις της ένα ολόκληρο πλοίο με σκουπίδια.
Μάλιστα, την Τετάρτη, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει την πρόθεση να χρησιμοποιήσει τον στρατό για να αντιμετωπίσει την «περιβαλλοντική μαφία», την ώρα που εκσκαφείς λειτουργούν νυχθημερόν για να ανακαλύψουν μια από τις τοξικές τοποθεσίες που υπέδειξε ο Σκιαβόνε το 1997. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Άμυνας, Τζιοακίνο Αλφάνο, για πρώτη φορά όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν στην ανάληψη άμεσης δράσης για να επιλυθεί ένα συγκεκριμένο πρόβλημα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >