Μικρά πλαστικά σωματίδια στους πνεύμονες εγκύων αρουραίων περνούν γρήγορα στην καρδιά, στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα των εμβρύων τους, σύμφωνα με νέα έρευνα. Είναι η πρώτη μελέτη σε ένα ζωντανό θηλαστικό που δείχνει ότι ο πλακούντας δεν εμποδίζει τέτοια σωματίδια.

Ads

Η έρευνα αυτή ακολουθεί τη δημοσιοποίηση τον περασμένο Δεκέμβριο, αποκαλυπτικής μελέτης του ιταλικού νοσοκομείου San Giovanni Calibita Fatebenefratelli κατά την οποία εντοπίστηκαν για πρώτη φορά μικροπλαστικά στον πλακούντα τεσσάρων υγιών γυναικών με φυσιολογικές εγκυμοσύνες και τοκετούς.

Σε πρόσφατο κείμενό της η εφημερίδα «Guardian» αναφέρει σχετικά με τη μελέτη ότι ενώ «βρέθηκε περίπου μία ντουζίνα μικροπλαστικά, αναλύθηκε μόνο το 4% του κάθε πλακούντα, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο συνολικός αριθμός μικροπλαστικών ήταν αρκετά υψηλότερος. Ολα τα σωματίδια που αναλύθηκαν ήταν βαμμένα μπλε, κόκκινο, πορτοκαλί ή ροζ και πιθανότατα έχουν προέλθει από συσκευασίες, μπογιές ή καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής περιποίησης. Τα μικροπλαστικά ήταν κυρίως μεγέθους 0,01 χιλιοστό, δηλαδή αρκετά μικρά για να μπορούν να εισχωρήσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Τα σωματίδια μπορεί να έχουν εισχωρήσει στο σώμα των μωρών αλλά οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να το εξακριβώσουν». Οσο για τα μικροπλαστικά σωματίδια που πιθανόν καταναλώθηκαν από τις μητέρες ή τα εισέπνευσαν, οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί να περιέχουν χημικά που προκαλούν μακροχρόνια βλάβη στη μητέρα και στο έμβρυο ή μπορεί ακόμα και να διαταράξουν το υπό ανάπτυξη ανοσοποιητικό του σύστημα.

«Είναι σαν να έχεις ένα μωρό cyborg: δεν αποτελείται πλέον μόνο από ανθρώπινα κύτταρα, αλλά από ένα μείγμα βιολογικών και ανόργανων οντοτήτων», δήλωσε ο Antonio Ragusa, διευθυντής μαιευτικής και γυναικολογίας στο νοσοκομείο San Giovanni Calibita Fatebenefratelli στη Ρώμη και ο οποίος ηγήθηκε του μελέτη. «Οι μητέρες σοκαρίστηκαν».

Ads

Οι ερευνητές κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «Λόγω του κρίσιμου ρόλου του πλακούντα στην υποστήριξη της ανάπτυξης του εμβρύου και στο να ενεργεί ως διασύνδεση με το εξωτερικό περιβάλλον, η παρουσία δυνητικά επιβλαβών πλαστικών σωματιδίων είναι θέμα μεγάλης ανησυχίας. Πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για να εκτιμηθεί εάν η παρουσία μικροπλαστικών μπορεί να προκαλέσει ανοσοαποκρίσεις ή μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση τοξικών ρύπων, με αποτέλεσμα βλάβη».

Η ρύπανση από μικροπλαστικά έχει φτάσει σε κάθε μέρος του πλανήτη, από την κορυφή του όρους Έβερεστ έως τους βαθύτερους ωκεανούς. Οι άνθρωποι είναι ήδη γνωστό ότι καταναλώνουν τα μικροσκοπικά σωματίδια μέσω τροφής και νερού και στη συνέχεια τα αναπνέουν. Η επίδραση των μικροσκοπικών πλαστικών σωματιδίων στο ανθρώπινο σώμα και την υγεία του είναι ακόμη άγνωστη. Οι επιστήμονες πάντως προειδοποιούν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εκτιμηθεί το ζήτημα, ιδίως για την ανάπτυξη εμβρύων και μωρών, καθώς τα πλαστικά μπορούν να μεταφέρουν χημικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μακροχρόνιες βλάβες.

Ο καθηγητής Phoebe Stapleton, στο Πανεπιστήμιο Rutgers, ο οποίος ήταν επικεφαλής της νέας έρευνας επί των αρουραίων, δήλωσε: «Τα βρήκαμε στην εμβρυϊκή καρδιά, τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες, το συκώτι και τα νεφρά».

Ο Dunzhu Li, καθηγητής στο Trinity College Dublin (TCD) στην Ιρλανδία δήλωσε: «Αυτή η μελέτη είναι πολύ σημαντική επειδή αποδεικνύει τη δυνατότητα μεταφοράς πλαστικών σωματιδίων στην εγκυμοσύνη θηλαστικών. Αυτό σημαίνει ότι τα πλαστικά περνάνε στον οργανισμό μας από την αρχή της ανθρώπινης ζωής. Τα σωματίδια βρέθηκαν σχεδόν παντού στο έμβρυο και μπορούν επίσης να περάσουν από το φράγμα αίματος-εγκεφάλου – είναι πολύ σοκαριστικό».

Η μελέτη αρουραίων δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Particle and Fiber Toxicology. Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να τοποθετήσουν τους αρουραίους σε έναν «θάλαμο εισπνοής», όπου τα σωματίδια θα μπορούν να τα εισπνεύσουν.

Σημειώνεται ότι μικροσοωματίδια πλαστικού έχουν εντοπίσει οι επιστήμονες τόσο στα χιόνια της Αρκτικής όσο και στα όργανα θαλάσσιων ζώων και ψαριών, ενώ το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκαν νανοσωματίδια πλαστικού και σε ανθρώπινα όργανα (όπως πνεύμονες, συκώτι, νεφρά και σπλήνα).

Οι Αμερικανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα εξέτασαν δείγματα ανθρωπίνων οργάνων στο πλαίσιο έρευνας για τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Χάρη στην αναλυτική μέθοδο που ανέπτυξαν, διαπίστωσαν ότι εκεί βρίσκονταν σωματίδια διαφόρων τύπων πλαστικού, μεταξύ των οποίων όπως το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) που χρησιμοποιείται στα πλαστικά μπουκάλια και πολυαιθυλένιο που χρησιμοποιείται στις πλαστικές σακούλες. Επίσης σε 47 δείγματα βρήκαν το χημικό διφαινόλη Α (BPA), που είναι τοξική ουσία.

image

Τον περασμένο Νοέμβριο, μικροσκοπικά τμήματα πλαστικού ανακαλύφθηκαν από Βρετανούς και Αμερικανούς επιστήμονες κοντά στην κορυφή του όρους Έβερεστ. Έτσι πια έχουν βρεθεί μικροπλαστικά -πλαστικά μεγέθους κάτω των πέντε χιλιοστών, που προέρχονται από μεγαλύτερα πλαστικά αντικείμενα- τόσο στο ψηλότερο όσο και στο βαθύτερο μέρος της Γης, αφού το 2018 είχαν ανακαλυφθεί επίσης στη βάθους περίπου 11 χιλιομέτρων Τάφρο των Μαριαννών στον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Με εξέπληξε που βρήκαμε μικροπλαστικά σε όλα τα δείγματα του χιονιού που αναλύσαμε. Το όρος Έβερεστ είναι ένα μέρος που πάντα θεωρούσα απομονωμένο και ανέγγιχτο. Το ότι πλέον ξέρουμε πως ρυπαίνουμε ακόμη και κοντά στην κορυφή του ψηλότερου βουνού, πραγματικά μας ανοίγει τα μάτια πόσο πανταχού παρόντα είναι τα μικροπλαστικά, καθώς και ότι είναι ώρα πλέον να βρούμε τις κατάλληλες περιβαλλοντικές λύσεις», δήλωσε η Νάπερ, η οποία έχει το παρατσούκλι «ντεντέκτιβ» των πλαστικών, καθώς ειδικεύεται στην αναζήτηση πλαστικών σε όλο τον κόσμο.

Συμπτωματικά, η πρώτη κατάκτηση της κορυφής του Έβερεστ το 1953 συνέπεσε με την παγκόσμια εξάπλωση των πλαστικών. Η χρήση των πλαστικών διεθνώς έχει εκτιναχθεί από πέντε εκατομμύρια τόνους στη δεκαετία του 1950 σε πάνω από 330 εκατομμύρια τόνους το 2020.