Λιγότεροι από 5 μήνες έχουν απομείνει στην Κίνα για να ανταποκριθεί στους στόχους του 5ετούς σχεδίου, που προβλέπει μείωση της ενεργειακής εξάρτησής της κατά 20%. Ο στόχος κρίνεται τόσο σημαντικός για να αποδείξει στον κόσμο ότι συμβάλλει από μεριάς της στην καταπολέμηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που οι αρχές της επαρχίας Hebei είδαν ως λύση για την εξοικονόμηση της ενέργειας τα μαζικά μπλακάουτ σε σπίτια, εργοστάσια και δημόσια κτίρια, ακόμη και επί 22 ώρες ανά 3 ημέρες.

Ads

Η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει τις αγωνιώδεις προσπάθειες της χώρας να ανταποκριθεί έστω και την τελευταία στιγμή στους περιβαλλοντικούς στόχους που έχουν τεθεί, αλλά και να απομακρυνθεί από το αντιπεριβαλλοντικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που ακολουθεί.

Η αρχική πρόοδος της Κίνας προς τον επιθυμητό στόχο ήταν αρκετά καλή, καταφέροντας ενεργειακή αυτάρκεια της τάξης του 14,4% το 2009. Η χώρα, όμως, ξέφυγε της πορείας τους πρώτους 3 μήνες του 2010, εξαιτίας της τεράστιας κατανάλωσης ενέργειας από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, κυρίως στον τομέα του τσιμέντου και του ατσαλιού. Η οικονομία της χώρας είδε βεβαίως σημαντική ώθηση, ωστόσο, μεγαλύτερη ήταν η ποσότητα άνθρακα που έπρεπε να καταναλωθεί για τις ανάγκες της.

Όταν το τελευταίο έγινε αντιληπτό, οι αρχές της χώρας διέταξαν τις επαρχίες να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ενεργειακής επάρκειας μέχρι το τέλος του έτους.

Ads

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δύο από τις περισσότερο αναπτυγμένες βιομηχανικά επαρχίες της χώρας, οι During the summer, Zhejiang και Jiangsu, ξεκίνησαν τη διακοπή της ενεργειακής παροχής σε εργοστάσιά τους. Παρόμοια μέτρα λήφθηκαν και σε άλλες περιοχές και εφαρμόστηκαν με διαφορετικούς τρόπους σε τοπικό επίπεδο.

Τον περασμένο μήνα, η επαρχία Hebei προχώρησε περαιτέρω, εφαρμόζοντας κυλιόμενες διακοπές ηλεκτρικούς ρεύματος διάρκειας 22 ωρών. Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, τουλάχιστον 2 νοσοκομεία, αλλά και τα φανάρια των δρόμων επηρεάστηκαν σημαντικά. στους κατοίκους μοιράζονταν ειδοποιητήρια, με τα οποία καλούνταν να προμηθευτούν κεριά και άλλα απαραίτητα αγαθά για τις ώρες του μπλακάουτ. Οι διακοπές επηρέασαν και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της περιοχής.

Η αντίδραση των ΜΜΕ και την κριτική που ασκήθηκε από την κεντρική κυβέρνηση για εφαρμογή «μη επιστημονικών πρακτικών» εκ μέρους της επαρχίας, οι τοπικές αρχές απέσυραν το μέτρο και ζήτησαν συγνώμη από τους κατοίκους.

Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα, η κινεζική κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο περισσότερων από 2.000 εργοστασίων που προκαλούσαν τεράστια μόλυνση και ήταν ανασφαλή. Όπως δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο, τα μέτρα αυτά θα συνεχιστούν ανεξαρτήτως κόστους. «Θα πετύχουμε τον στόχο μας ακόμη κι αν μας κοστίσει σε οικονομική ανάπτυξη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Κίνα ξεπέρασε το 2009 τις ΗΠΑ και έγινε η πρωταθλήτρια χώρα στην κατανάλωση ενέργειας, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας. Έχει καταστεί επίσης η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων και πρώτη σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Πηγή: Guardian