Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι της Φινλανδίας απέδειξε ότι τα φυτά πρωτοστατούν στην μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη καθώς αποβάλλουν αέρια σωματίδια τα οποία λειτουργούν καταλυτικά στον σχηματισμό συννέφων.

Ads

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πάουλι Παασόνεν, μελέτησαν επί ένα χρόνο δεδομένα από 11 τοποθεσίες στη Γη και διαπίστωσαν ότι όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία της Γης, τόσο τα φυτά του πλανήτη μας απελευθερώνουν αέρια και βοηθούν στο να σχηματίζονται σύννεφα στον ουρανό, αναχαιτίζοντας έτσι την ηλιακή ακτινοβολία.

Οι επιστήμονες μελετώντας μέτρησαν τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, καθώς και των πτητικών οργανικών ουσιών που εκλύουν τα φυτά και συνέκριναν τα στοιχεία με τις κατά τόπους θερμοκρασίες.

Στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας τα σωματίδια και τα αέρια αναμιγνύονται αποτελεσματικά δρώντας σαν ασπίδα κατά της υπερθέρμανσης. Αυτά τα σωματίδια είχε παρατηρηθεί ότι προέρχονται συνήθως από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, ωστόσο οι Φινλανδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι στη διαδικασία αυτή συμβάλουν και τα βιογενή αερολύματα, δηλαδή τα αέρια και τα σωματίδια που εκλύονται από τα φυτά.

Ads

Τα αέρια των φυτών, βγαίνοντας στην ατμόσφαιρα δημιουργούν σωματίδια, που σταδιακά μεγαλώνουν σε μέγεθος, αποτελώντας τελικά τη βάση για το σχηματισμό των σταγονιδίων των σύννεφων.

Τώρα οι επιστήμονες ερευνούν μία πιθανή μελλοντική ελεγχόμενη απελευθέρωση οργανικών πτητικών ουσιών στην ατμόσφαιρα, ώστε να σταματήσει τεχνητά η άνοδος της θερμοκρασίας.