«Πρωταθλητής» στην ατμοσφαιρική ρύπανση αναδεικνύεται το λιμάνι του Πειραιά, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο νομάρχης Γιάννης Μίχας, εξαιτίας των τεράστιων συγκεντρώσεων επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία ρύπων.

Ads

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τα εξαιρετικά βλαβερά μικροσωματίδια ξεπερνούν τα ανώτατα όρια 8 στις 10 φορές τον χρόνο, ενώ η μέση ετήσια τιμή τους είναι διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παράλληλα, στο λιμάνι του Πειραιά σημειώνεται, με τεράστια διαφορά, η μεγαλύτερη μέση ετήσια συγκέντρωση σε σύγκριση με οποιοδήποτε σταθμό μέτρησης στην Αττική, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ και επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, Νίκος Μαρκάτος τόνισε, από την πλευρά του, πως «Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, πεθαίνουν κάθε χρόνο περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο από ασθένειες που σχετίζονται με την εισπνοή μικροσωματιδίων».

Στο πλαίσιο της έρευνας, το ΕΜΠ πραγματοποίησε μετρήσεις σε διάφορα σημεία του Πειραιά. Ειδικότερα, για τα μικροσωματίδια προέκυψε ότι το χειμώνα, η μέση ημερήσια συγκέντρωση φτάνει σε 81,3 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (81,3 μg/ m3), ενώ το καλοκαίρι η τιμή αυξάνεται σε 89,9 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Ads

l Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ανώτατο όριο συγκεντρώσεων μικροσωματιδίων (50 μg/m) δεν πρέπει να ξεπερνιέται περισσότερο από μία φορά στις δέκα ημέρες. Στον Πειραιά, το όριο ξεπερνιέται σχεδόν οκτώ στις δέκα ημέρες.

Όπως σημείωσε ο νομάρχης Πειραιά, «ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύγκριση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων του ΕΜΠ με το σταθμό μέτρησης του ΥΠΕΚΑ, κατά το οποίο από το 2001 έως το 2004 η μέση ετήσια συγκέντρωση MP 10 δεν έχει ξεπεράσει ποτέ τα 62mg/m3, ενώ το 2009 ανήλθε στα 35 mg/m3 και απέχουν πολύ από τα αποτελέσματα της έρευνας του ΕΜΠ».

«Το πρόβλημα ζητάει λύση και μάλιστα σύντομα, γιατί η επιβάρυνση στην υγεία των πολιτών που ζουν και εργάζονται στην παραλιμένια περιοχή είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα» τόνισε, προσθέτοντας ότι θα παραδώσει, την ερχόμενη εβδομάδα, την έρευνα στην υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων.