Τεράστια κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη στη Νέα Ζηλανδία προκειμένου να περιοριστεί η διαρροή πετρελαίου που προκλήθηκε από λιβεριανό φορτηγό πλοίο.

Ads

Συγκεκριμένα, το φορτηγό πλοίο Rena προσάραξε νωρίς το πρωί της Τετάρτης στον Κόλπο του Πλέντι στον Ύφαλο του Αστρολάβου, 22 χλμ. ανοικτά της πόλης Τοράνγα της Νέας Ζηλανδίας με κίνδυνο να υποστεί ρήγμα προκαλώντας τη διαρροή περίπου 1.700 τόνοι πετρελαίου στη θάλασσα.

Μέχρι στιγμής έχει σχηματιστεί πετρελαιοκηλίδα μήκους πέντε χιλιομέτρων από το καύσιμο που έχει διαρρεύσει παγιδεύοντας μεγάλο αριθμό πουλιών. Μάλιστα το πολεμικό ναυτικό της χώρας έχει στείλει τέσσερα πλοία στην περιοχή, ενώ ειδικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στις ακτές στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια ευρείας κλίμακας επιχείρησης καθαρισμού.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας έκρουσε το κίνδυνο σχετικά με τους κινδύνους που εμπεριέχει η προσάραξη του φορτηγού πλοίου Rena τονίζοντας: «είναι πιθανό να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη θαλάσσια οικολογική καταστροφή στη Νέα Ζηλανδία εδώ και δεκαετίες».
 

Ads