Η έλλειψη πρασίνου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, ο αρχιτέκτονας Wassim Melki πρότεινε ως λύση στο μακροχρόνιο  πρόβλημα της Βηρυττού τη δημιουργία κήπων στις στέγες των σπιτιών. 

Ads

Με τους θρυλικούς Κήπους της Βαβυλώνας θα μοιάζει το  δάσος στις κορυφές των κτιρίων της πιο πυκνοκατοικημένης περιοχής της Βηρυττού, σύμφωνα με το φιλόδοξο σχέδιο του Λιβανέζου Αρχιτέκτονα.

Σύμφωνα με τον W. Melki, ο συνδυασμός της πυκνής ρυμοτομίας με τα ψηλά κτίρια και την έλλειψη πάρκων (μόλις το 3% της πρωτεύουσας αποτελείται από πράσινο) προκαλεί μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση και αύξηση της θερμοκρασίας. Το γεγονός αυτό τον οδήγησε να στραφεί σε μια αντισυμβατική ιδέα, τη δημιουργία δηλαδή «πράσινων σκεπών».

«Θέλουμε να καλύψουμε με πράσινο τις ταράτσες σε όλα σχεδόν τα σπίτια» δηλώνει ο W.Melki. Ωστόσο ο 28χρονος αρχιτέκτονας δεν περιλαμβάνει στην ιδέα του πολύπλοκα συστήματα ποτίσματος. «Θέλουμε απλώς να φυτέψουμε μικρά και μεσαίου μεγέθους δέντρα σε μεγάλες γλάστρες πάνω στις ταράτσες» προσθέτει. 

Ads

Υπάρχουν περίπου 15.000 κατάλληλες ταράτσες όπου θα μπορούσαν να φυτευτούν δέντρα στην πόλη, σύμφωνα με τον Melki και δηλώνει ότι: «Ακόμα και μία γλάστρα να βάζαμε στην κάθε ταράτσα, θα είχαμε όσα περίπου δέντρα έχει το Central Park της Νέας Υόρκης».

Ο Melki και η ομάδα του φιλοδοξούν να φυτέψουν 60.000 δέντρα στις ταράτσες της πόλης, πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αλλά και δημιουργία  είδους  μόνωσης που θα διατηρούν την πόλη δροσερή. 

Ωστόσο, αυτό το εγχείρημα, είτε πραγματοποιηθεί είτε όχι, δε θα μπορούσε να συγκριθεί με ένα δημόσιο πάρκο. «Το να φυτευτούν δέντρα στο έδαφος, είναι ασφαλώς προτιμότερο και τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει έναν ανοιχτό χώρο για περίπατο» δηλώνει ο Μέλκι.

Το κόστος εκτιμάται γύρω στα 3,5-4 εκατομμύρια δολάρια και η επιτυχία του εξαρτάται κυρίως από τους κατοίκους της Βηρυττού που θα πρέπει να περιποιούνται τους κήπους αυτούς, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.

Τέλος, θα μπορούσαν να φυτευτούν διάφορα καρποφόρα ή οπορωφόρα δέντρα που ευδοκιμούν στο μεσογειακό κλίμα της Βηρυττού, αυξάνοντας έτσι περισσότερο τα οφέλη αυτού του εγχειρήματος.