Διεθνή κυκλώματα μαφίας στρέφονται ολοένα και περισσότερο στη λαθροθηρία ελεφαντόδοντου, το παράνομο ψάρεμα και άλλα «πράσινα» εγκλήματα, σύμφωνα με την Ιντερπόλ. Η ελλιπής παρακολούθηση, τα σχετικά μικρά ρίσκα και οι προοπτική σημαντικών κερδών έχουν μετατρέψει το περιβάλλον σε έναν ασφαλή στόχο των εγκληματικών συμμοριών, οι οποίες δραστηριοποιούνται παραδοσιακά στο εμπόριο ναρκωτικών και τον εκβιασμό.

Ads

«Οι εγκληματίες που δραστηριοποιούνται τώρα σε αυτόν τον τομέα είναι προφανώς πολύ οργανωμένοι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντέιβιντ Χίγκινς, μάνατζερ του Προγράμματος Περιβαλλοντικού Εγκλήματος της Ιντερπόλ, στο περιθώριο της 79η γενικής συνέλευσης της Ιντερπόλ στο Κατάρ. Τα εγκλήματα που συνδέονται με το περιβάλλον «διαπερνούν τα εθνικά σύνορα και τη δικαιοδοσία συνέχεια», πρόσθεσε.

Στις 8 Νοεμβρίου, η Ιντερπόλ υιοθέτησε ομοφώνως μια απόφαση, με την οποία απηύθυνε έκκληση για υποστήριξη της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Ειδών Υπό Εξαφάνιση (CITES) και για την καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος.

Ο γενικός γραμματέας της CITES, Τζον Σκάνλον δήλωσε πως η απόφαση «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε εκείνους που επιδιώκουν την καταλήστευση των φυσικών πηγών των κρατών ότι η κοινότητα επιβολής του παγκόσμιου νόμου αναγνωρίζει ότι πρέπει να εργαστούμε μαζί, υπό την καθοδήγηση της Ιντερπόλ, με στόχο να φέρουμε του περιβαλλοντικούς εγκληματίες ενώπιον της δικαιοσύνης».

Ads

Σύμφωνα με τον Χίγκινς, η απόφαση «δείχνει το πόσο σοβαρά η παγκόσμια αστυνομική κοινότητα λαμβάνει τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και προσβλέπουμε σε στη συνεχιζόμενη υποστήριξη των κρατών-μελών μας στην περιοχή αυτή». Το περιβαλλοντικό έγκλημα «δεν περιορίζεται από τα σύνορα και περιλαμβάνει το οργανωμένο έγκλημα που εκφράζεται και σε άλλες μορφές εγκλήματος, όπως η δολοφονία, η διαφθορά, η απάτη και η κλοπή».

Ο Τζον Σέλαρ, Σκοτσέζος πρώην αστυνομικός που ηγήθηκε της εκστρατείας για την καταπολέμηση των «πράσινων» εγκλημάτων μέσω της CITES, εκφράζει εδώ και καιρό την ελπίδα του για μια αντίστοιχη απόφαση. «Οι άνθρωποι δεν φαντάζονται τον όγκο των χρημάτων που παίζονται στην παράνομη διακίνηση της άγριας χλωροπανίδας».

Σύμφωνα με τον Σάμιουελ Βάσερ, του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, η παράνομη διακίνηση της άγριας χλωροπανίδας ανέρχεται σε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, με την αξία του κατασχόμενου ελεφαντόδοντου να αγγίζει τα 20 εκατ. το χρόνο.

Οι συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος επενδύουν ολόκληρες περιουσίες έχοντας επίγνωση ότι τα κέρδη δεν θα είναι λιγότερα από εκείνα της εμπορίας ναρκωτικών, αλλά σε συνδυασμό με πολύ ελαφρύτερες ποινές σε περίπτωση που ανακαλυφθούν. «Τα χρήματα που παίζονται είναι πολλά», υπογραμμίζει ο Χίγκινς. «Υπάρχουν ομάδες και δίκτυα που νοικιάζουν ελικόπτερα για να κυνηγήσουν ελέφαντες και ρινόκερους στη νότια Αφρική. Το τελευταίο δείχνει το μέγεθος του κέρδους που μπορούν να αποκομίσουν».