Για τέταρτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική ποδηλατοπορεία στο κέντρο της Αθήνας. Οι “φαν” του ποδηλάτου ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας αλλά και σε 33 πόλεις της χώρας. Στόχος δεν ήταν μόνο να απολαύσουν την ποδηλατόβολτα αλλά και να προωθήσουν τα αιτήματά τους που περιλαμβάνουν κατασκευή ποδηλατόδρομων, εκπαίδευση στα σχολεία και υπηρεσίες για τη διάδοση χρήσης ποδηλάτου.

Ads

Περισσότεροι από 2.000 ποδηλάτες ξεκίνησαν το μεσημέρι της Κυριακής 8 Μαϊου, από το Πεδίον του Άρεως και κινούμενοι σε πολλούς κεντρικούς δρόμους της Αθήνας μοίρασαν φυλλάδια σε οδηγούς αυτοκινήτων. Οι ποδηλατοδρομείς με πανό που είχαν υψώσει στο σημείο έναρξής τους «Βάζω Χ στο ΙΧ» διεκδικούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής στις πόλεις με λιγότερο καυσαέριο, κόστος και άγχος.

Σύμφωνα με δήλωση συμμετεχόντων «Διεκδικούμε ανθρώπινες πόλεις με αναβάθμιση συγκοινωνιών – κατασκευή ποδηλατόδρομων – πεζοδρομήσεις». Οι ποδηλατόδρομοι που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση δεν έγιναν ποτέ κι έτσι οι ποδηλάτες εξακολουθούν να μάχονται για τα αιτήματά τους. Οι ίδιοι προτείνουν στους οδηγούς των αυτοκινήτων ν’αφήσουν τα οχήματα τους που συνεπάγονται ρύπους στο περιβάλλον και κόστος στην τσέπη και να επιλέξουν ως μέσο μετακίνησης το ποδήλατο που επιπλέον είναι ταχύτερο και συμβάλει στην καλή φυσική τους κατάσταση.

Η ίδια πορεία πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη με αύξησή του ποσοστού συμμετοχής κατά 50%.

Ads