Στον κόλπο του Μεξικού μεταβαίνει μέσα στις επόμενες 48 ώρες, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να ενημερωθεί για την μεγάλης έκτασης οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, μετά την κατάρρευση εξέδρας άντλησης πετρέλαιου της BP στην περιοχή, από όπου διέρρευσαν εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου. Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε χθες η Αλαμπάμα, λόγω της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού, με τον κυβερνήτη της πολιτείας, Μπομπ Ράιλι, να δηλώνει πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι «μια σοβαρή απειλή στο περιβάλλον και την οικονομία μας». Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προηγηθεί παρόμοιες ενέργειες από τους κυβερνήτες της Λουιζιάνα και της Φλόριντα.

Ads

Η κυβέρνηση Ομπάμα συνεχίζει να ασκεί πίεση στην βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ, προκειμένου να αναλάβει για τον περιορισμό της διαρροής και τον καθαρισμό της θάλασσας. Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ κάλεσαν χθες 3 κορυφαία στελέχη των πετρελαϊκών εταιριών που δραστηριοποιούνται και εμπλέκονται την έκρηξη σε εξέδρα απάντησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού να καταθέσουν σε ειδική ακρόαση στην διάρκεια της οποίας θα εξεταστούν τα αίτια που οδήγησαν στην τεράστια πετρελαιοκηλίδα. Συγκεκριμένα ενώπιον της Υποεπιτροπής για την Ενέργεια και το Εμπόριο της Βουλής των Αντιπροσώπων θα βρεθούν οι Λαμάρ ΜακΚέι της BP America, Inc, Στιβ Νιούμαν της Transocean Ltd και ο Ντέιβιντ Λίζαρ της Halliburton Co. Η επιτροπή ζήτησε επίσης από τις εταιρίες να της καταστήσουν διαθέσιμα όποια έγγραφα διαθέτουν σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα Deepwater Horizon της Transocean βυθίστηκε μετά από έκρηξη και έπιασε φωτιά ενώ ολοκλήρωνε την διάνοιξη μιας υποθαλάσσιας πετρελαιοπηγής για λογαριασμό της BP. Η έκρηξη στοίχισε τη ζωή 11 εργαζομένων, ενώ εξαιτίας της τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι 20. Από την πετρελαιοπηγή, που οι εταιρίες δεν έχουν καταφέρει να σφραγίσουν, διαρρέουν τουλάχιστον 5.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα.

Στο μεταξύ, χθες, μία άλλη κινητή εξέδρα άντλησης πετρελαίου ανατράπηκε σε ένα κανάλι της Λουιζιάνα, χωρίς ωστόσο να διαπιστωθεί καμία διαρροή πετρελαίου προς το παρόν. Για προληπτικούς λόγους, δημιουργήθηκε μία περίμετρος ασφαλείας περίπου 900 μέτρων από κάθε πλευρά του σημείου του ατυχήματος.

Ads