Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στο Λουξεμβούργο κρίνεται το μέλλον της εκτροπής του Αχελώου, όσον αφορά στη συμβατότητα του έργου με το κοινοτικό δίκαιο.

Ads

Το Συμβούλιο Επικρατείας, με την υπ’ αριθμόν 3053/2009 απόφαση του, ανέστειλε την έκδοση απόφασης και υπέβαλλε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 14 προδικαστικά ερωτήματα, με τα οποία ζητά από το Δικαστήριο να αποφανθεί αν οι διατάξεις του Ν. 3481/2006, με βάση τις οποίες συνεχίζεται η εκτέλεση του έργου της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου προς τη Θεσσαλία, είναι συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο.

Παρόντες στη διαδικασία θα είναι τόσο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΠΑΣΕ για τον Αχελώο Κώστας Αγοραστός, όσο και ο δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης εκ μέρους της ΤΕΔΚ, αλλά και οι νομικοί σύμβουλοι, που θα αναπτύξουν την θεσσαλική επιχειρηματολογία.

Η θέση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των υποστηρικτών της εκτέλεσης του έργου, η οποία θα αναπτυχθεί και προφορικά, επικεντρώνεται στην άποψη ότι η μεταφορά υδάτων από τον άνω ρου του Αχελώου προς τη Θεσσαλία, είναι απολύτως συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι επιμέρους διατάξεις του προαναφερόμενου νόμου, με τις οποίες εγκρίνονται τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής του ποταμού, δεν είναι αντίθετα στην κοινοτική νομοθεσία και τις οδηγίες της.

Ads

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα εκδοθεί σε 6 με 8 μήνες, εν συνεχεία θα σταλεί στο Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο και θα ορίσει νέα δικάσιμο, προκειμένου να τελεσιδικήσει για το θέμα.