Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο παραπέμπει την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παράλειψή της να προστατεύσει τη λίμνη Κορώνεια που αποτελεί μέρος του δικτύου Natura 2000.

Ads

Η λίμνη έχει υποστεί σοβαρή υποβάθμιση λόγω ρύπανσης και παράνομης άντλησης, με σοβαρές συνέπειες για την τοπική πανίδα και χλωρίδα.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, αν και υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της λίμνης, με πολλές δράσεις εν μέρει χρηματοδοτούμενες από πόρους της ΕΕ, η πρόοδος που σημειώθηκε ήταν βραδεία.

Έκκληση στην Ελλάδα για την προστασία των θαλασσίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα την Ελλάδα, τη Φινλανδία και τη Μάλτα να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία της ΕΕ η οποία τους υποχρεώνει να καταστρώνουν θαλάσσιες στρατηγικές για την προστασία των θαλασσών τους.

Ads

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι συγκεκριμένες χώρες παρέλειψαν να ενημερώσουν την Επιτροπή σχετικά με τη μεταφορά της οδηγίας πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική, η οποία θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως τις 15 Ιουλίου 2010. Το αίτημα της Επιτροπής, που διαβιβάστηκε μετά από σχετική σύσταση του αρμόδιου σε θέματα περιβάλλοντος Επιτρόπου Γιάνεζ Ποτότσνικ έχει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης και διατυπώθηκε βάσει των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση ανάλογων παραβάσεων. Εάν οι επίμαχες χώρες δεν ενημερώσουν την Επιτροπή, εντός δύο μηνών, για τα μέτρα που έλαβαν σχετικά με τη μεταφορά της συναφούς ενωσιακής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.