Η ατμοσφαιρική μόλυνση και η ποιότητα του αέρα στη βρετανική πρωτεύουσα βρίσκεται και πάλι, μετά από πολλά χρόνια, στο επίκεντρο της δημοσιότητας των αγγλικών μέσων ενημέρωσης, αλλά και των δράσεων των περιβαλλοντικών ακτιβιστών.

Ads

Πάνω από 500 ταμπέλες σε κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου προειδοποιούν για την ατμοσφαιρική μόλυνση, ενώ οι ακτιβιστές σχεδιάζουν και συμβολικές δράσεις, διαμαρτυρόμενοι για την απραξία της βρετανικής κυβέρνησης τη στιγμή που 29.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή πεθαίνουν πρόωρα εξαιτίας της μόλυνσης.

Τις ΜΚΟ συνδράμουν τώρα ακόμη και μέλη του κοινοβουλίου της Μ. Βρετανίας, καθώς και νεαροί καλλιτέχνες οι οποίοι δημιουργούν και εμπνέονται από το πρόβλημα αυτό, ενημερώνοντας το ευρύ κοινό. Έρευνες στην Αμερική δείχνουν, τονίζουν οι ακτιβιστές, ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξοικονομήσει μέχρι και 12 τρισεκατομύρια δολλάρια επενδύοντας στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής μόλυνσης.

Ποιοί είναι, όμως, οι λόγοι που επαναφέρουν την ποιότητα του αέρα στην βρετανική πρωτεύουσα στην επικαιρότητα;, αναρωτιέται δημοσίευμα του βρετανικού Guardian.

Ads

Πρώτον, νέα στοιχεία έχουν δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, τα οποία συνδέουν άρρηκτα μεγάλο ποσοστό των θανάτων το χρόνο με την ατμοσφαιρική μόλυνση. Η κατάσταση τώρα είναι ίδια με αυτή που ήταν πριν από πενήντα χρόνια, ενώ το 10% των πολιτών της Αγγλίας πεθαίνουν από σχετικά με το πρόβλημα αίτια.

Δεύτερον, η απραξία των πολιτικών εξοργίζει πολίτες και ακτιβιστές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να θίξει καν το θέμα, ενώ το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος της Μ. Βρετανίας επισημαίνει ότι η ατμοσφαιρική μόλυνση δεν βρίσκεται καν στην ατζέντα του και μάλιστα δια στόματος υπουργού.

Τρίτον, η ανησυχία του κοινού για την κλιματική αλλαγή και η συνειδητοποίηση ότι η ατμοσφαιρική μόλυνση συνδέεται άρρηκτα με αυτή. Πρόκειται, μάλιστα, για ένα πρόβλημα το οποίο μας αφορά τώρα, ενώ η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επηρεάσει τις ζωές των ανθρώπων με άμεσο τρόπο στο -σύντομο- μέλλον.