Στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα μετέβη σήμερα 15μελής αντιπροσωπεία εκπροσώπων της Κανονιστικής Αρχής του πυρηνικού τομέα και εμπειρογνωμόνων της Ιαπωνίας προκειμένου να επιθεωρήσει τα προβλήματα των διαρροών ραδιενεργού ύδατος. Η αντιπροσωπεία επέρριψε ευθύνες στην διαχειρίστρια εταιρία για ελλιπή έλεγχο των δεξαμενών. Η Κίνα, επίσης, εμφανίστηκε ανήσυχη καλώντας την Ιαπωνία να ενημερώνει «εγκαίρως, λεπτομερώς και με ακρίβεια».

Ads

 
Οι ειδικοί επιθεώρησαν τις λακκούβες με το ραδιενεργό νερό και άλλες ανωμαλίες που δημιουργεί η διαρροή 300 τόνων πολύ μολυσμένου ύδατος από μια τεράστια δεξαμενή 1.000 τόνων, από την οποία διέρρευσε το ένα τρίτο του υγρού που περιείχε, πριν οι εργάτες το αντιληφθούν την περασμένη Δευτέρα.
 
Το νερό έχει απλωθεί πάνω και μέσα στο έδαφος και μπορεί μάλιστα να έχει εν μέρει κυλήσει μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό, σε απόσταση άνω των 500 μέτρων.
 
Η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco αναφέρει πως πραγματοποίησε ελέγχους σε περίπου 300 άλλες δεξαμενές του ίδιου τύπου που περιέχουν πολύ μολυσμένο νερό, αλλά δεν εντόπισε άλλη διαρροή, αλλά δύο σημεία με πολύ ισχυρή ραδιενέργεια, που μπορεί να είναι αποτέλεσμα προηγούμενων διαρροών, εντοπίστηκαν κοντά σε δύο δεξαμενές.
 
Η αντιπροσωπεία της αρχής θα πρέπει επίσης να ερευνήσει ένα άλλο πρόβλημα, αυτό μιας σημαντικής ποσότητας νερού που κατακλύζει εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια το υπέδαφος ανάμεσα στα κτίρια των αντιδραστήρων και τη θάλασσα. Το μολυσμένο νερό έχει έρθει σε επαφή με τον υδροφόρο ορίζοντα εδώ και μήνες, κάτι που η Tepco παραδέχθηκε πρόσφατα. Το νερό αυτό αντλείται με τεχνικές δυσκολίες.
 
Παρόλο που πολλοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως οι τελευταίες διαρροές έχουν πιθανόν περιθωριακές επιπτώσεις στη θαλάσσια μόλυνση σε σχέση με τις εκπομπές ραδιενέργειας που είχαν καταγραφεί τη στιγμή του ατυχήματος που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011, οι φόβοι του τοπικού πληθυσμού έχουν αυξηθεί σημαντικά.