Με καραμπίνα για αγριογούρουνα πυροβολήθηκε σε βραχονησίδα κοντά στη Ρόδο μια αρσενική μεσογειακή φώκια, μήκους 2,5 μέτρων και βάρους 300 κιλών. «Πρόκειται για το έκτο περιστατικό ηθελημένης θανάτωσης φώκιας από τις αρχές του έτους», τόνισε η οργάνωση Mom, που εξέτασε το άτυχο θηλαστικό.

Ads

 
Για την υπόθεση ενημερώθηκε ο εισαγγελέας και το θέμα ερευνάται από το Λιμεναρχείο Ρόδου, δεδομένου ότι η θανάτωση, ή ακόμα και η παρενόχληση του απειλούμενου θηλαστικού απαγορεύεται από την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία.

 
Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν προκύπτει ότι το ζώο είχε δεχθεί στο κεφάλι δύο εννιάβολα βλήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται στο κυνήγι αγριογούρουνου.
 
Η φώκια Monachus monachus, της οποίας ο μεγαλύτερος πληθυσμός ζει και αναπαράγεται στην Ελλάδα, κατατάσσεται στα «κρισίμως κινδυνεύοντα» θηλαστικά του Κόκκινου Βιβλίου των απειλούμενων ειδών.
 
Από τους στενότερους σύγχρονους συγγενείς της, η φώκια μονάχους της Χαβάης (Monachus schauinslandi) βρίσκεται επίσης σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ η φώκια μονάχους της Καραϊβικής (Monachus tropicalis) ανακηρύχθηκε πρόσφατα εξαφανισμένο είδος.