Κάθε δευτερόλεπτο που κυλάει 1.680 ζώα σφαγιάζονται παγκοσμίως ενώ μόνο στις ΗΠΑ 27 εκατομμύρια ζώα θανατώνονται σε καθημερινή βάση, προκειμένου να καλυφθούν οι διατροφικές συνήθειες του σύγχρονου ανθρώπου. Η σκληρή μεταχείριση των ζώων που καταγράφεται σε πτηνοτροφία και εκτροφεία βοοειδών αλλά και οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στον ευρύτερο τομέα της Βιομηχανίας Τροφίμων, αποτελούν απειλή για την υγεία των ανθρώπων, την περιβαλλοντική και την τροφική αλυσίδα.  

Ads

 

Σε αρκετά εκατομμύρια υπολογίζονται και τα ζώα που προορίζονται για το τσίρκο, τους ζωολογικούς κήπους και για πειράματα. Σύμφωνα με την διευθύντρια της Ελληνικής Φιλοζωϊκής Εταιρείας, Λιάνα Αλεξανδρή,  100 εκατομμύρια σπονδυλωτά και μη ζώα χρησιμοποιούνται για πειράματα σε ετήσια βάση όταν το 92% των φαρμάκων που πέρασαν από τα πειραματικά εργαστήρια ζώων απέτυχαν σε κλινικά δοκιμές που έγιναν σε ανθρώπους όπως ανακοίνωσε η αμερικάνικη FDA (διεύθυνση τροφίμων και φαρμάκων) το 2006.

 
«Η υπερεκμετάλλευση για όλο και περισσότερο κέρδος, οδηγεί καταρχάς στο βασανισμό και στη θανάτωση των παραγωγικών ζώων, τα οποία στη σύντομη ζωή τους δέχονται ορμόνες, φάρμακα και βιομηχανοποιημένες τροφές. Άμεσος αποδέκτης είναι ο άνθρωπος και η καταστροφή του περιβάλλοντος, γιατί τίποτα δεν χάνεται στη φύση και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται» αναφέρει στο η κ. Λιάνα Αλεξανδρή.

Ads

  

Το Ελληνικό γραφείο της Greenpeace εκτιμά ότι δισεκατομμύρια είδη ψαριών, καρχαρίες, φάλαινες, δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες και πουλιά θανατώνονται με ιδιαίτερα σκληρό και βίαιο τρόπο. Η θάλασσα μολύνεται από τα οργανικά απόβλητα και τις τοξικές ουσίες από τις υδατοκαλλιέργειες για τις οποίες απαιτούνται τεράστιες ποσότητες άγριων ψαριών για ιχθυοτροφή.
 

 
Η αγροτική βιομηχανία που σχετίζεται με την κτηνοτροφική παραγωγή ενοχοποιείται για το 18% των εκπομπών που επηρεάζουν αρνητικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου, για το 65% των εκπομπών νιτρώδους οξειδίου και του 37% του μεθανίου ενώ στην αγροτική ζωοπαραγωγή χρησιμοποιείται το 37% των φυτοφαρμάκων και το 50% των αντιβιοτικών παγκοσμίως.
 

 

Τα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα είναι ελλειπή ή ανύπαρκτα καθώς η τελευταία καταγραφή για τα αδέσποτα στη χώρα πραγματοποιήθηκε το 1992 ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των γουνοφόρων που θανατώνονται για την παραγωγή γουνοδερμάτων.
 
 
Η διευθύντρια της Φιλοζωικής Εταιρείας θεωρεί ότι είναι υποκρισία από την πλευρά μας να θυμόμαστε τα ζώα μόνο κάθε 4 Οκτώβρη, την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα, και την επομένη να τα ξεχνάμε. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητα και να αναλάβουμε δράση. Να μη φοράμε γούνες, να μην πηγαίνουμε σε ζωολογικούς κήπους και τσίρκο, να μην τρώμε κάθε μέρα κρέας και αυτό που θα επιλέγουμε να είναι από φάρμες που σέβονται τα ζώα».
 
 
Το μέλλον προμηνύεται ακόμα πιο ζοφερό λόγω της συρρίκνωσης των φιλοζωικών σωματείων, της διακοπής της χρηματοδότησης προγραμμάτων που αφορούν την άγρια ζωή και τα απειλούμενα είδη στην Ελλάδα ενώ ήδη αρκετές από τις 130 φιλοζωικές οργανώσεις έχουν βάλει «λουκέτο», λόγω οικονομικής δυσπραγίας.

 
Σε πολιτικό επίπεδο, υπογραμμίζει η κ. Αλεξανδρή, μόνο οι μαζικές πιέσεις φέρνουν λύσεις ενώ παράλληλα εκφράζει την αγανάκτησή της για τη μη εφαρμογή του νόμου 3170/03 που αφορά προγράμματα για την ανάπτυξη τη ζωοφιλίας σε μαθητές. «Κανένα παιδάκι που δεν ζει σε περιβάλλον ζωόφιλων συγγενών δεν θα έχει καμία δυνατότητα να μάθει σε τι κόσμο ζει, πώς βασανίζονται άλλα είδη και την ανάγκη που υπάρχει ο άνθρωπος από μικρός να συμβάλει στην απάλειψη του πόνου τους», καταλήγει.