Σύμφωνα με μια κινέζικη παροιμία, «τα φυτά αναγνωρίζουν την άνοιξη πριν τους ανθρώπους», γεγονός που επιβεβαιώνεται από Βρετανούς επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν πως το αρχέγονο ημερολόγιο της ζωής ξηλώνεται, επιφέροντας μεγάλους κινδύνους για τα πουλιά και τα ψάρια.

Ads

Ερευνητές του Κέντρου Οικολογίας και Υδρολογίας στο Λάνκαστερ της Αγγλίας, παρατηρούν στη συμπεριφορά των φυτών και των ζώων που τρέφονται από αυτά, ότι η άνοιξη έρχεται ολοένα και νωρίτερα κάθε χρόνο.

«Κάναμε μετρήσεις για την ημερομηνία άφιξης της άνοιξης, που βασίζονται στη συμπεριφορά περισσότερων από 700 ειδών στη Βρετανία –συμπεριλαμβανομένων των μικροοργανισμών, όπως το πλαγκτόν στις λίμνες- και βρήκαμε πως, κατά μέσο όρο, η άνοιξη ήρθε 11 μέρες νωρίτερα την προηγούμενη δεκαετία, σε σύγκριση με αυτή του 1970», λέει ο ερευνητής του Κέντρου, Stephen Thackeray.

Ένα από τα σημάδια της φύσης που μαρτυρούν τον ερχομό της άνοιξης, είναι η εμφάνιση του κίτρινου λουλουδιού, γνωστού και ως φικαρία ή σφουρδάκλα, στα δάση. Παράλληλα, οι βελανιδιές βγάζουν φύλλα, οι καστανοκέφαλοι γλάροι (Larus ridibundus) αποκτούν την ιδιαίτερη καφέ «κουκούλα» τους και τα χαβαρόνια αρχίζουν να χτίζουν τις φωλιές τους.

Ads

«Κάθε χρόνο, ξετυλίγεται μια ακολουθία φυσικών επεισοδίων», εξηγεί ο κ. Thackeray, «πρώτα ενεργοποιούνται τα φυτά, μετά τρώγονται από τα φυτοφάγα και τελικά τα σαρκοφάγα τρώνε τα φυτοφάγα». Κάποτε, η ακολουθία αυτή ήταν πολύ καλά συγχρονισμένη, αλλά τα διαφορετικά ήδη δεν μπορούν να αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο στην πρόωρη άφιξη της άνοιξης.

Για παράδειγμα, υπάρχει ο κίνδυνος τα πουλιά –τα οποία τρέφονται με συγκεκριμένα είδη εντόμων– να φτάσουν πολύ αργά και να μην έχει απομείνει αρκετή τροφή. Παρομοίως, τα νεογνά ψάρια μπορεί να μην προλάβουν το απαραίτητο πλαγκτόν και να λιμοκτονήσουν.