Ads

Ο τυφώνας, κατηγορίας 2 στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, που σήμερα υποβιβάστηκε σε τροπική καταιγίδα, πλήττει πλέον τις ακτές του Μεξικού, δυσχεραίνοντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες να περιοριστεί η τεράστια πετρελαιοκηλίδα από το υποθαλάσσιο πηγάδι της British Petroleum στα ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνας.

Λίγο πριν τις 15:00 ώρα Ελλάδας οι άνεμοι που συνόδευαν τον Άλεξ εξασθένησαν στα 110 χιλιόμετρα, την ώρα που η καταιγίδα βρισκόταν 85 χιλιόμετρα δυτικά της Σιουδάδ Βικτόρια του Μεξικού, σύμφωνα με την Aμερικανική Mετεωρολογική Yπηρεσία (NWS).

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής μετά το πέρασμα του κυκλώνα. Ανακούφιση επικρατεί πάντως από το μη πέρασμα του κυκλώνα πάνω από την τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο.

Ads

Με ανέμους που ξεπερνούν τα 165 χιλιόμετρα την ώρα, στον πέρασμα του ξερίζωσε δέντρα και «εξαφάνισε» την πόλη Ματαμόρος απέναντι από το Μπράουνσβιλ του Τέξας.

Οι αρχές του Μεξικού, με τη βοήθεια των πεζοναυτών, προέβησαν στην εκκένωση χιλιάδων πολιτών από τις εστίες τους. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του, όταν το σπίτι του στο Μοντερέι κατέρρευσε εν μέσω σφοδρών βροχοπτώσεων, σύμφωνα με τους διασώστες. Ο τυφώνας Alex στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον σε άλλους δώδεκα ανθρώπους σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής, τη Νικαράγουα, τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, στην περιοχή γύρω από την Ταμαουλίπας και στο νότιο Τέξας θα σημειωθεί βροχόπτωση 15-30 εκατοστών. Στο Τέξας ο κυβερνήτης Ρικ Πέρι έδωσε εντολή να αναπτυχθούν 2.500 άνδρες της εθνοφρουράς στην πολιτεία για να συμβάλλουν στις προσπάθειες πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων. Η κυβέρνηση Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να καταστήσει διαθέσιμα ομοσπονδιακά κεφάλαια για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Ο Alex, είναι η πρώτη τροπική καταιγίδα που αναβαθμίστηκε σε τυφώνα, τον Ιούνιο στον Ατλαντικό, ύστερα από 15 χρόνια. Η περίοδος των κυκλώνων στον Ατλαντικό διαρκεί από την 1η Ιουνίου ως την 30ή Νοεμβρίου και οι περισσότεροι μετεωρολόγοι αναμένουν μια ιδιαίτερα ενεργή χρονιά εφέτος.