Σε «κόκκινη» θάλασσα έχει μετατραπεί ο Θερμαϊκός. Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που όμως συνδέεται άμεσα με την ποιότητα των υδάτων και τις κλιματικές συνθήκες και το οποίο τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στον Θερμαικό. Το φαινόμενο προκαλείται από τρεις μικροοργανισμούς και συνοδεύεται από έντονη δυσοσμία.

Ads

Σύμφωνα με δηλώσεις της αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, Μαρίας Μουστάκα, στο «Έθνος» το φαινόμενο καταγράφηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1970 και η έντασή του έχει να κάνει με τον ευτροφισμό των νερών και είναι πιο έντονο στους όρμους που έχει μικρότερη ανανέωση νερών. Μπορεί να διαρκέσει από 1 έως και 10 εβδομάδες Το ορατό αποτέλεσμα αλλά και η μυρωδιά προκύπτει από την κατανάλωση του οξυγόνου από τα βακτήρια. Το εν λόγω φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει κι άλλα, όπως κι αυτό του «θαλάσσιου χιονιού» που εμφανίστηκε πέρυσι με την εμφάνιση μιας κολλώδους άσπρης ουσίας στην επιφάνεια του νερού.

«Το ίδιο το σύστημα μόνο του θ’ αντιμετωπίσει το φαινόμενο, που στηρίζεται σε τρεις κυρίαρχους οργανισμούς. Παρατηρούνται μόνιμα στον Θερμαϊκό από το 1988. Είναι ο Νοκτιλούλα, ο Προροσέντρουμ και ο Ντινοφίσις, που διαθέτει τοξικά στελέχη κι έχει συνδυαστεί με προβλήματα στους ζωικούς υδρόβιους οργανισμούς. Απειλούνται δηλαδή τα ψάρια και οι μυδοκαλλιέργειες, λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης οξυγόνου. Αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί σε μία εβδομάδα» επισημαίνει η κ. Μουστάκα στην «Ελευθεροτυπία». Επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο αλλά υποστηρίζει ότι πλέον παρατηρείται πολύ συχνά στον κόλπο της Θεσσαλονίκης όπου είναι «η πιο εύτροφη περιοχή με καθαρά ανθρωπογενή αίτια», όπως τα αστικά λύματα και τα γεωργικά λιπάσματα. Υπογραμμίζεται ότι πριν από περίπου ένα μήνα ένα παρόμοιο φαινόμενο είχε εμφανιστεί στον Θερμαϊκό, μόνο που τότε τα νερά ήταν πράσινα, λόγω των επιπλέοντων φυκιών.