Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται οι ρινόκεροι της Νοτίου Αφρικής καθώς, σύμφωνα με το National Geographic, το 2011 θανατώθηκαν τουλάχιστον 443 ζώα, 110 περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σημειώνεται ότι οι ρινόκεροι είναι περιζήτητοι για τα κέρατά τους, που χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε ασιατικά σκευάσματα καθώς ορισμένοι πιστεύουν ότι θεραπεύουν τον καρκίνο. Η αξία τους στη μαύρη αγορά ξεπερνά πλέον τις 50.000 ευρώ το κιλό, καθιστώντας τα ακριβότερα και από το χρυσό.
Ads
Ειδικοί επισημαίνουν ότι πριν από μία δεκαετία πέθαιναν ή θανατώνονταν 15 ρινόκεροι το χρόνο κατά μέσο όρο, όμως το πρόβλημα έχει διογκωθεί από το 2007 κι έπειτα εξαιτίας του πλουτισμού της μεσαίας τάξης σε χώρες όπως η Κίνα, το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη. Προειδοποιούν ότι αυτή η τάση καθιστά το είδος όλο και πιο ευάλωτο.
«Δεν υπάρχει τίποτε πιο τραγικό από το να βλέπει κανείς την εντελώς άδικη και βίαιη θανάτωση ενός ζώου για το κέρας του, το οποίο μάλιστα έχει μηδενική θεραπευτική αξία» υποστηρίζει ο Πέλαμ Τζόουνς από τη νοτιοαφρικανική Ένωση Ιδιοκτητών Ρινόκερων. Στη Νότιο Αφρική ζει πάνω από το 90% του αφρικανικού πληθυσμού ρινόκερων.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο, το WWF ανακοίνωσε τον αφανισμό του ρινόκερου της Ιάβας στο Βιετνάμ, ενός από τα τρία είδη που ζουν στην Ασία.
Αρνητικό ρεκόρ και για το ελεφαντόδοτο
Το 2011 ήταν κακή χρονιά και για τους ελέφαντες. Η οργάνωση Traffic κατέγραψε τις περισσότερες κατασχέσεις ελεφαντόδοντων από το 1989, οπότε και απαγορεύτηκε το εμπόριο προκειμένου το είδος να σωθεί από τον αφανισμό. Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν 23 τόνοι, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 2.500 νεκρά ζώα.
«Οι τεράστιες ποσότητες ελεφαντόδοντου που κατασχέθηκαν το 2011 καταδεικνύουν τόσο ότι η ζήτηση αυξάνεται στην Ασία όσο και ότι οι εγκληματικές οργανώσεις πίσω από το λαθρεμπόριο χρησιμοποιούν όλο και πιο εξεζητημένες μεθόδους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Traffic. Η οργάνωση σημειώνει επιπλέον ότι παρά τις τεράστιες ποσότητες που κατασχέθηκαν έγιναν ελάχιστες συλλήψεις.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >