Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έπεσε τον περασμένο μήνα η στάθμη των υδάτων του  Δούναβη, του δεύτερου μεγαλύτερου ποταμού της Ευρώπης.

Ads

Η κατάσταση αυτή, που οφείλεται στην ξηρασία, έχει προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές από τη Γερμανία προς τη Βουλγαρία, με τις ναυτιλιακές εταιρείες να κάνουν λόγο για ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές, καθώς τα μεγάλα ποταμόπλοια έχουν καθηλωθεί.

Στην περιοχή της Βουλγαρίας, η στάθμη του Δούναβη είναι μόλις μισό μέτρο ψηλότερα από ό,τι στο ιστορικό χαμηλό του 2003.

Το πρόβλημα είναι οξύ και στη Ρουμανία, καθώς αν η ανομβρία συνεχιστεί, θα πρέπει να κλείσει τουλάχιστον μια μονάδα από το πυρηνικό εργοστάσιο στην Cernavoda, αφού για την ψύξη των αντιδραστήρων χρησιμοποιείται νερό από τον Δούναβη.

Ads

Προβλήματα αναφέρονται ακόμα στην Κροατία, τη Σερβία, τη Γερμανία, ενώ οι ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης εξανεμίζονται, καθώς οι επιστήμονες προβλέπουν ότι τα επίπεδα των υδάτων στο Δούναβη είτε θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, είτε στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

Στο μεταξύ εκφράζονται φόβοι ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες θα παγώσουν το λιγοστό νερό, όπως είχε συμβεί το 1985 στη ροή του ποταμού στη Βουλγαρία.

Εκτός από σημαντικό εμπορικό διάδρομο στην Ευρώπη, ο Δούναβης, μήκους 2.860 χιλιομέτρων, φιλοξενεί μοναδικά οικοσυστήματα, τα οποία όμως έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές από ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Πρόσφατα μάλιστα η περιβαλλοντική οργάνωση WWF προειδοποίησε ότι «η ξηρασία που πλήττει τον Δούναβη καταδεικνύει τη μειωμένη δυνατότητα του ποταμού να αντέξει ακραία καιρικά φαινόμενα».