Σε επίπεδα – ρεκόρ κινήθηκαν το περασμένο έτος οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως, αποκαλύπτει η νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA). Η ιλιγγιώδης αύξηση των εκπομπών στην Κίνα ακύρωσε την πρόοδο που επετεύχθη σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες.

Ads

 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά συμπεράσματα του IEA, η παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε πέρυσι κατά 3,2%, στα 31,6 δισεκατομμύρια τόνους. Στην Κίνα, οι εκπομπές σημείωσαν αύξηση 9,3%, κυρίως λόγω της καύσης άνθρακα, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, μειώθηκαν κατά 1,7%, κάτι που αποδίδεται στην ανάπτυξη του κλάδου του σχιστολιθικού αερίου, στην αργή οικονομική ανάκαμψη, αλλά και στις ήπιες θερμοκρασίες που επικράτησαν τον περασμένο χειμώνα.
 
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η παραγωγή άνθρακα μειώθηκε κατά 19% το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ η παραγωγή αερίου αυξήθηκε κατά 38%, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας. Σημειώνεται ότι μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο παράγει περίπου τη μισή ποσότητα CO2 σε σχέση με τη μονάδα που τροφοδοτείται με άνθρακα.
 
Παρότι και στην Ευρώπη, ο ήπιος χειμώνας και τα «σύννεφα» πάνω από την οικονομία είχαν ως αποτέλεσμα οι εκπομπές να μειωθούν κατά 1,9%, οι προβλέψεις του IEA δεν εμπνέουν αισιοδοξία. «Θα μου προκαλούσε πάρα πολύ μεγάλη έκπληξη μια σημαντική μείωση των εκπομπών CO2» το 2012, λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού Φατίχ Μπιρόλ.
 
Η παγκόσμια αύξηση των εκπομπών που σημειώθηκε το 2011 είναι μεγαλύτερη κατά ένα γιγατόνο από αυτήν του 2010 και ξεπερνά κατά πολύ τη μέση ετήσια αύξηση των 0,6 γιγατόνων, της περιόδου 2006 – 2010. «Οι επιπτώσεις αυτής της αύξησης θα είναι καταστροφικές», προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace Τζον Σόβεν. «Πρέπει να δράσουμε εδώ και τώρα, με μια αίσθηση του επείγοντος που μέχρι τώρα ήταν εντελώς απούσα».
 
Επιστήμονες πιστεύουν ότι εάν τα επίπεδα των εκπομπών δεν ξεπεράσουν το ισοδύναμο των 44 δισεκατομμυρίων τόνων έως το 2020, είναι πιθανό η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου. Στη Βόννη της Γερμανίας ολοκληρώνεται σήμερα διάσκεψη με τη συμμετοχή 180 χωρών, με στόχο μια νέα συμφωνία για το κλίμα που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο εκπνέει στο τέλος της χρονιάς. Οι συνομιλίες φαίνεται πως καταλήγουν σε αδιέξοδο, με φόντο μεταξύ άλλων τις γνωστές διαφωνίες πλουσίων και φτωχών για την επέκταση του πρωτοκόλλου.