Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές στον Εβρο, μετά το βιομηχανικό ατύχημα που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις της Assarel, κοντά στην πόλη Πάζαρτζικ στην κεντρική Βουλγαρία, όπου πραγματοποιείται εξόρυξη και εμπλουτισμός χαλκού. Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κάτι το ανησυχητικό στα νερά του ποταμού ενώ τα ειδικά κλιμάκια διενεργούν τακτικά δειγματοληψίες.

Ads

Τον κίνδυνο από το ατύχημα πρώτη επισήμανε η Οικολογική Εταιρεία Εβρου με γραπτή ανακοίνωσή της, κατηγορώντας γι’ αυτό την εταιρεία εκμετάλλευσης χαλκού με χρήση κυανίου. Η Οικολογική Εταιρεία υποστηρίζει ότι «έντονα τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα ταξιδεύουν προς τον Εβρο, αν δεν έχουν φτάσει ήδη στην Ελλάδα», επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν για τη ζωή στο ποτάμι αλλά και το σύνολο των υδροφορέων της περιοχής της Θράκης.

Το ατύχημα φέρεται να συνέβη στις 16 Ιουνίου, στον ποταμό Luda Yana Banska που καταλήγει στον ποταμό Maritsa/Έβρο κοντά στην πόλη Pazardzik και για απόσταση 10 χλμ. Μετά τις βροχές το βράδυ της Τρίτης 15ης Ιουνίου και με τα κανάλια αποστράγγισης του χώρου απόθεσης αποβλήτων να μην λειτουργούν αποτελεσματικά, βαρέα μέταλλα και όξινα νερά μεταφέρθηκαν στον ποταμό Asarelska και μετά στον ποταμό Banska Luda Jana. Η πηγή της ρύπανσης επιβεβαιώθηκε ότι είναι το συγκρότημα Assarel Medet.

Η διοίκηση της εταιρείας καθάρισε τα κανάλια, όμως επιμένει ότι όταν σημειώθηκε το ατύχημα το εργοστάσιο εμπλουτισμού ήταν εκτός λειτουργίας για τεχνικούς λόγους. H εταιρεία δεν ενημέρωσε εγκαίρως τις αρχές για το ατύχημα, η είδηση όμως διαδοθηκε μέσω διαδικτύου και αναφέρθηκε και από τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης. Ιδιοκτήτης του μεταλλείου είναι ο Luchezar Tsotsorkov ο οποίος είναι επίσης και Πρόεδρος του Βουλγαρικού Επιμελητηρίου Μεταλλείων και Γεωλογίας (!).

Ads

Σύμφωνα με τον αντινομάρχη Εβρου, Μιχάλη Κογιομτζή, ομάδα ιχθυολόγων από το Τμήμα Αλιείας της Νομαρχίας Εβρου πραγματοποιεί από χθες έρευνες για πιθανή ύπαρξη νεκρών ψαριών, χωρίς να έχει βρεθεί μέχρι στιγμής κάτι ανησυχητικό. Επιτόπου βρίσκεται και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, του Γενικού Χημείου του Κράτους και του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας πραγματοποιεί δειγματοληψίες από διάφορα σημεία του ποταμού Έβρου.

Παρόλα αυτά, ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής του ΔΠΘ και διευθυντής του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Κωνσταντινίδης υπογραμμίζει πως υπάρχει τεράστια ανησυχία για χημική ρύπανση του ποταμού.