Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε, από σήμερα και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας σε 32 νησιά, μεταξύ άλλων και σε Κρήτη, Ρόδο, Χίο Μύκονο και Σαντορίνη.  
 

Ads

Το σχέδιο αφορά τα νησιά: Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Αμοργός, Ανάφη, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Αστυπάλαια, Γαύδος, Δονούσα, Ερεικούσα, Θήρα, Ικαρία, Κάρπαθος, Κύθνος, Λέσβος, Λήμνος, Μεγίστη, Μύκονος, Οθωνοί, Πάτμος, Σέριφος, Σίφνος, Σκύρος, Σύμη, Σύρος, σύμπλεγμα Μήλου, σύμπλεγμα Κω – Καλύμνου, σύμπλεγμα Παροναξίας, σύμπλεγμα Ρόδου, σύμπλεγμα Χίου και Κρήτη.
 
Σημειώνεται πως στα μη διασυνδεδεμένα νησιά η ΔΕΗ κατέχει ολόκληρη την αγορά ενέργειας, τόσο ως παραγωγός όσο και ως έμπορος. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εκφράζει τις αμφιβολίες της για τη δυνατότητα δραστηριοποίησης νέων παραγωγών στα νησιά, λόγω διαφόρων συνθηκών, όπως είναι οι θέσεις εγκατάστασης νέων μονάδων, ενώ επισημαίνει και τις ιδιαιτερότητες που έχει η ηλεκτροδότηση στα νησιά, εξαιτίας της εποχικής αυξομείωσης της ζήτησης.
 
«Το υπό διαμόρφωση καθεστώς αγοράς στα μη διασυνδεδεμένα νησιά θα πρέπει να έχει ως κύριο στόχο τη συγκράτηση του συνολικού κόστους παραγωγής, σε μια ολιγοπωλιακή, στην καλύτερη περίπτωση, αγορά (όσον αφορά τη δραστηριότητα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής), υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι διασφαλίζεται η διατήρηση του αναγκαίου δυναμικού παραγωγής, για την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση των νησιών», αναφέρει η ΡΑΕ.
 
Το εν λόγω σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στα νησιά προβλέπει πως οι παραγωγοί θα πληρώνονται με προκαθορισμένα τιμολόγια από τη ΡΑΕ, η οποία θα έχει εντάξει στην τιμή και τις πιθανές μεταβολές στην τιμή του πετρελαίου, τις μεταβολές στους φόρους κ.α.