Το νερό είναι σπάνια πολυτέλεια στην άνυδρη Σαουδική Αραβία, με αποτέλεσμα ο βασιλιάς της χώρας να έχει τώρα προσλάβει μια ομάδα Γερμανών επιστημόνων για αναζήτηση υπόγειων αποθεμάτων, παγιδευμένων σε υδροφόρο ορίζοντα κάτω από την άμμο της ερήμου. Πρόκειται, μάλιστα, για πρωτοπόρα μέθοδο, η οποία, αν πετύχει, μπορεί να δώσει λύσεις σε αντίστοιχα προβλήματα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν πολλές άλλες χώρες.

Ads

Η γερμανική ομάδα βρίσκεται στη Σαουδική πρωτεύουσα Riyadh έξι χρόνια τώρα. Με γεωτρήσεις που φτάνουν μέχρι και τα 2.000 μέτρα σε βάθος, δοκιμές άντλησης και πολύπλοκες τεχνικές μέτρησης και υπολογισμού, οι επιστήμονες προσπαθούν να προσδιορίσουν το μέγεθος των υδάτινων αποθεμάτων τα οποία έχουν παγιδευτεί ανάμεσα στις στρώσεις πέτρας κάτω από την Αραβική χερσόνησο. «Με τη χρήση των παντοδύναμων υπολογιστών», σημειώνουν, «μπορούμε να δημιουργήσουμε προσομοιώσεις υπογείων ρευμάτων νερού από την τελευταία εποχή των παγετώνων μέχρι σήμερα.»

Οι ερωτήσεις στις οποίες προσπαθεί να δώσει απάντηση η ερευνητική ομάδα αφορούν στο μέγεθος και την δυνατότητα αξιοποίησης των υπόγειων αυτών αποθεμάτων και τον προσδιορισμό του τρόπου αξιοποίησής τους έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο ολοένα αυξανόμενος πληθυσμός της χώρας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στόχος η δημιουργία ενός προγράμματος υπολογιστή βάσει του οποίου θα υπολογίζεται σε κάθε σημείο της χώρας το μέγεθος του υδροφόρου ορίζοντα, το βάθος, η ακριβής τοποθεσία του και θα προτείνονται σημεία για γεώτρηση.

Ads

Το πρόβλημα λειψυδρίας της χώρας επιδεινώνεται από την κακή χρήση των υπαρχόντων αποθεμάτων νερού από το κράτος. Το πρόβλημα στην πρωτεύουσα, λόγου χάρη, σημειώνουν οι επιστήμονες, είναι τόσο έντονο, ώστε υπολογίζεται ότι σε 30 χρόνια τα 4,5 εκατομμύρια κατοίκων της Riyadh θα μείνουν χωρίς νερό.

Σε μια χώρα, λοιπόν, χωρίς ποτάμια ή λίμνες, όπου η βροχή είναι μάλλον σπάνιο φαινόμενο, τα υπόγεια ρεύματα είναι η μόνη πηγή νερού. Μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων, όταν το κλίμα στην Αραβική χερσόνησο ήταν παρόμοιο με αυτό της σαβάνας, το νερό απορροφήθηκε στο έδαφος και εν τέλει παγιδεύτηκε μεταξύ των διαφόρων πλακών. Το μεγαλύτερο μέρος του νερού αυτού βρίσκεται σήμερα στην ανατολική Σαουδική Αραβία, όπου υπάρχουν επίσης τα σημαντικότερα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εννοείται, βέβαια, ότι όσο μεγάλα κι αν είναι τα υδάτινα αποθέματα, αυτά δεν είναι δίχως τέλος, καθώς παρατηρούνται ήδη φαινόμενα υπεράντλησης.

Από τα 19 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού τα οποία καταναλώνονται κάθε χρόνο, εκτιμάται ότι το 85% χρησιμοποιείται στη γεωργία, οδηγώντας την κυβέρνηση στη λήψη αυστηρών μέτρων. Για παράδειγμα η ηγεσία προσανατολίζεται στην εισαγωγή κι όχι στην καλλιέργεια των σιτηρών που χρειάζεται η χώρα. Σημειώνεται ότι πρόκειται στην πλειοψηφία του για μη ανανεώσιμο νερό υπόγειων αποθεμάτων, καθώς η Σαουδική Αραβία αντλεί μόνο 8% των αναγκών της σε νερό από τη θάλασσα.

Πηγή: Spiegel Online