Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να εγκρίνει την έναρξη των ερευνών για πετρέλαιο στα ανοικτά των Κανάριων νήσων.

Ads

 
Παρά την  αντίθεση της αντιπολίτευσης και τις προειδοποιήσεις για καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής, στο οποίο φιλοξενούνται και φάλαινες, η κυβέρνηση της Ισπανίας άναψε το πράσινο φως στην εταιρεία Repsol για να ξεκινήσει τις έρευνες σε εννέα σημεία, βάθους μικρότερου από 60 χλμ, έξω από τη Lanzarote και τη Fuerteventura, στις Κανάριες Νήσους.
 
Όπως αναφέρει η Guardian, η Ισπανία στο τομέα εισάγει περίπου το 80% των αναγκών της για ενέργεια. Ο υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού, José Manuel Soria, σημειώνει πως η χώρα δεν έχει πλέον τη δυνατότητα «να σπαταλά πόρους» και να μην αναπτύσσεται.
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στην περιοχή, όπου αναμένεται να ξεκινήσουν οι έρευνες, υπάρχουν σημαντικά αποθέματα πετρελαίου, που αντιστοιχούν στο 10% των εθνικών αναγκών.
 
Η Repsol ανακοίνωσε συνολικές επενδύσεις ύψους 13 δις δολαρίων και δημιουργία 5.000 νέων θέσεων εργασίας, ωστόσο περιβαλλοντικές και τοπικές οργανώσεις, αλλά και ενώσεις του τουρισμού και της αλιείας αντιτίθενται και προγραμματίζουν διαδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα «όχι στο πετρέλαιο, ναι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Για το θέμα διοργανώθηκε και μία διήμερη επιστημονική συνάντηση, ώστε να παρουσιαστούν τα προβλήματα που θα προκαλέσει η εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή.
 
Η περιφερειακή κυβέρνηση των Κανάριων Νήσων ανακοίνωσε πως θα κινήσει τις νομικές διαδικασίες ώστε να εμποδίσει το έργο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, José Miguel Pérez, εξέφρασε την καθολική αντίθεσή του και σημείωσε πως «το μέλλον των Κανάριων Νήσων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
 
Σημειώνεται πως το El Hierro, ένα νησί των Κανάριων Νήσων, αναγνωρίζεται ως το πρώτο 100% «πράσινο» νησί, καθώς οι ενεργειακές του ανάγκες καλύπτονται από ένα αιολικό πάρκο. Εκπρόσωποι των Lanzarote και Fuerteventura επισημαίνουν πως η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, που έχει ως κεντρικό άξονα τον τουρισμό, δεν συμβαδίζει με γεωτρήσεις πετρελαίου. Το ίδιο ισχύει και για την αλιεία.