Το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής παρουσίασε, η Υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, το οποίο αφορά στην πεζοδρόμηση της Βας. Όλγας, της Πανεπιστημίου και στη μονοδρόμηση της Αχαρνών και της Πατησίων.

Ads

Το πρόγραμμα με τίτλο «Αθήνα-Αττική 2014» περιλαμβάνει επίσης την ανάπλαση της περιοχής της πλατείας Θεάτρου και της οδού Μενάνδρου και την κήρυξη της οδού Ευριπίδου σε οδό των «μπαχαριών και των παραδοσιακών μαγαζιών».

Επιπλέον στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η δημιουργία πεζόδρομου-ποδηλατοδρόμου, μήκους 25 χλμ, από τον Φαληρικό Όρμο έως τα Λιμανάκια Βουλιαγμένης και από την Κηφισιά στο Φαληρικό Όρμο.

Η υπουργός ανακοίνωσε ότι τα πρώτα έργα αναπλάσεων στις περιοχές, όπως ο Αγ. Παντελεήμονας, η Αττική και ο Αγ. Νικόλαος στις Αχαρνές, θα ξεκινήσουν άμεσα.

Ads

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της υπουργού, κεντρικός άξονας της δημόσιας συγκοινωνίας θα είναι το τραμ, για το οποίο προβλέπεται να συνεχίσει την πορεία του από την πλατεία Συντάγματος σε Πανεπιστημίου και Πατησίων.

Αναλυτικά το σχέδιο περιλαμβάνει:

Μετατροπή της Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας σε πεζόδρομο και δημοπράτηση στο τέλος του έτους, μετά την ολοκλήρωση των μελετών.

Πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, με πρόβλεψη διέλευσης και σε αυτήν, όπως και στην Βασιλίσσης Όλγας, μέσων σταθερής τροχιάς.

Δημιουργία μιας ενότητας, με κοινά χαρακτηριστικά, που ορίζεται από τις οδούς Φιλελλήνων – Λ. Συγγρού – Καλλιρρόης – Β. Κωνσταντίνου – Βασ. Σοφίας, με στόχο την ενοποίηση της Βουλής και του Εθνικού Κήπου με την πλατεία Συντάγματος και την απόδοση ζωτικού περιβάλλοντα χώρου για το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Φιξ.

Μονοδρόμηση των οδών Αχαρνών και Πατησίων και η λειτουργία τους ως ζεύγος κινήσεων αντίθετης φοράς, ώστε να προκύψει χώρος για δημιουργία λεωφορειολωρίδων, διαπλάτυνση πεζοδρομίων και ποδηλατόδρομο.

Προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάπλαση της περιοχής της πλατείας Θεάτρου και της οδού Μενάνδρου και άμεση κήρυξη της οδού Ευριπίδου σε οδό των «μπαχαριών και των παραδοσιακών μαγαζιών», με διατήρηση της παραδοσιακής τους χρήσης.

Έργα στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονα με στόχο τη σύνδεσή της με την Πλατεία Αττικής, μέσω της οδού Αγορακρίτου, με διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, περιορισμό των θέσεων της παρόδιας στάθμευσης και μελλοντική επέκταση αυτής της διαδρομής περιπάτου έως το Πεδίον του Άρεως και την Ακαδημία Πλάτωνος.

Ενοποίηση της πλατείας Αττικής με το χώρο πρασίνου στο τέρμα της οδού Αγορακρίτου, με διαμόρφωση του κόμβου και συνέχιση της πλακόστρωσης στους γύρω δρόμους ως επέκταση της πλατείας. Εμπλουτίζεται το πράσινο, δημιουργείται χώρος ελεύθερου παιχνιδιού και χώρος συναθροίσεων και εκδηλώσεων. Επίσης, προβλέπονται στέγαστρα για τη σκίαση των τραπεζοκαθισμάτων και των υπαίθριων καθιστικών, με σκοπό τη συνύπαρξη των ανθρώπων.

Επανασχεδιασμός της πλατείας Αγίου Νικολάου Αχαρνών με στόχο να «ανοιχθεί» και να γίνει φιλόξενη και λειτουργική με την ενοποίησή της με τους γύρω πεζόδρομους, την απομάκρυνση του αυτοκινήτου και την απόδοση του χώρου στους πεζούς για κίνηση και αναψυχή.

Δημιουργία πεζόδρομου-ποδηλατοδρόμου από τον Φαληρικό Όρμο έως τα Λιμανάκια Βουλιαγμένης. Επίσης από την Κηφισιά στο Φαληρικό Όρμο, μήκους 25 χλμ., που θα διέρχεται από τους αρχαιολογικούς χώρους του κέντρου. Κλάδος του θα συνδέεται με το Παναθηναϊκό Στάδιο και τον προβλεπόμενο ποδηλατόδρομο του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή και της Πανεπιστημιούπολης.

Εκπόνηση μελετών με στόχο την έναρξη υλοποίησης του πρώτου τμήματος ποδηλατοδρόμου, μήκους 1500μ. στην Καλλιθέα, με την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ.