Οι θερμοκρασίες του Ιανουαρίου έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σε πολλά κράτη της Ευρώπης.

Ads

Στη Βαρσοβία της Πολωνίας η θερμοκρασία ήταν 18,9 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή 1η Ιανουαρίου, ενώ στο Μπιλμπάο της Ισπανίας η θερμοκρασία άγγιξε τους 25,1 βαθμούς Κελσίου – 10 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο.

Ο ζεστός ευρωπαϊκός χειμώνας έρχεται καθώς η Βόρεια Αμερική αντιμετωπίζει σοβαρές καταιγίδες, λίγες ημέρες μετά το θανατηφόρο χειμερινό ψύχος που άφησε πίσω του περισσότερους από 60 νεκρούς. Χιόνι και παγωμένη βροχή έχουν προβλεφθεί για τμήματα των βόρειων μεσοδυτικών πολιτειών, ενώ ισχυρές καταιγίδες και ανεμοστρόβιλοι αναμένονται στο Τέξας, την Οκλαχόμα, το Αρκάνσας και τη Λουιζιάνα. Ωστόσο, στην ευρωπαϊκή πλευρά του Ατλαντικού, ο καιρός ήταν ιδιαίτερα ζεστός για πολλά μέρη στην αρχή του έτους.

Οι θερμοκρασίες σε Ολλανδία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λετονία, Τσεχία, Πολωνία, Δανία και Λευκορωσία έσπασαν τα εθνικά ρεκόρ.

Ads

Ρεκόρ καταρρίφθηκαν και σε Γερμανία, Γαλλία και Ουκρανία.

Η θερμοκρασία που καταγράφηκε στη Βαρσοβία την 1η Ιανουαρίου ήταν κατά 4 βαθμούς υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ μήνα, και το ρεκόρ της Λευκορωσίας ήταν 16,4 βαθμούς Κελσίου – περίπου 4,5 βαθμούς πάνω από το προηγούμενη υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία. Στην Ισπανία, οι θερμοκρασίες της Πρωτοχρονιάς στο Μπιλμπάο ήταν ισοδύναμες με τον μέσο όρο του Ιουλίου, ενώ τμήματα της Καταλονίας, συμπεριλαμβανομένης της Βαρκελώνης, υπόκεινται σε περιορισμούς στη χρήση νερού.

Τα ρεκόρ καταρρίπτονται συνεχώς, αλλά είναι ασυνήθιστο η διαφορά να είναι μεγαλύτερη από μερικά δέκατα του βαθμού.

Στην Ελβετία, οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 20 βαθμούς Κελσίου και ο ζεστός καιρός επηρέασε τα χιονοδρομικά κέντρα στις Άλπεις, όπου παρατηρήθηκε έλλειψη χιονιού.

Ωστόσο, δεν είναι όλα ζεστά στην Ευρώπη – ψυχρότερες θερμοκρασίες και χιόνι προβλέπονται σε τμήματα της Σκανδιναβίας και η Μόσχα αναμένεται να πέσει στους -20 βαθμούς Κελσίου μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Ισπανία ανακήρυξαν το 2022 ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάθε μήνας εκτός από τον Δεκέμβριο ήταν θερμότερος από τον μέσο όρο. Τον ίδιο τον Δεκέμβριο έπεσε χιόνι σε μεγάλα τμήματα της χώρας, αν και οι συνθήκες είναι πιο ήπιες και πιο υγρές τώρα.

Οι καύσωνες έχουν γίνει πιο συχνοί, πιο έντονοι και διαρκούν περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Ωστόσο, τα χειμερινά ακραία φαινόμενα δεν έχουν τον ίδιο αντίκτυπο με τους καλοκαιρινούς καύσωνες, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλο αριθμό θανάτων.