Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα καμένα της Αττικής, που θα γίνει σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής, ξεκινά και η διαδικασία συγκρότησης του νέου σώματος για τις κατεδαφίσεις, των «ράμπο», θα μπορούσε να πει κανείς, των αυθαιρέτων.

Ads

Ως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν επιλεγεί 12 ειδικοί επιστήμονες από το δυναμικό του υπουργείου Περιβάλλοντος ή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, για να αποτελέσουν τη «μαγιά»του νέου σώματος, το οποίο θα κάνει διασταυρώσεις των οικοδομών με τα στοιχεία των πολεοδομικών γραφείων, ξεκινώντας, μέσα στο Μάρτιο, από υποβαθμισμένες περιοχές, όπως ο Ασωπός και ο Κηφισός.

Βασικό τους όπλο θα είναι οι χάρτες του Κτηματολόγιου, οι οποίοι καλύπτουν όλη την Ελλάδα και ανανεώνονται ανά τρίμηνο. Η ειδική γραμματέας των επιθεωρητών περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη, δήλωσε στην Ελευθεροτυπία ότι οι έλεγχοι μέσα στα επόμενα δυο χρόνια θα επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν έλεγχοι και σε ήδη κατασκευασμένα αυθαίρετα, αφού υπολογίζεται ότι μόνον στην Αττική έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις κατεδαφίσεων για περίπου 3.000 οικοδομές που έχουν χτιστεί σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, όπως δάση και παράκτιες ζώνες.

Πηγή: Ελευθεροτυπία