Ένα σημαντικό δίλημμα αποτελεί για τους αυτόχθονες Ινουίτ της Γροιλανδίας η εκμετάλλευση του πλούσιου υπεδάφους της πατρίδας τους. Ενώ αντιλαμβάνονται τα οφέλη και την ανάπτυξη που θα φέρει η εκμετάλλευσή του και η σύναψη συμφωνιών για την εξόρυξη του πετρελαίου και του ορυκτού πλούτου της Αρκτικής, την ίδια στιγμή προβληματίζονται από την έλλειψη μιας συζήτησης σε εθνικό επίπεδο για τις αλλαγές που αυτή θα φέρει στον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους.

Ads

Τα οικονομικά οφέλη από την εξόρυξη πετρελαίου είναι σίγουρα σημαντικά και οδηγούν σε ραγδαία ανάπτυξη μιας περιοχής, στην κατασκευή καλύτερων σχολείων, γυμναστηρίων, σε καλύτερα αυτοκίνητα και περισσότερες θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή, όμως, προβληματίζονται τα μέλη της κοινότητας των Ινουίτ, τα χρήματα δεν φέρνουν απαραίτητα την ευτυχία. Φέρνουν, μάλιστα, ως παράδειγμα την πόλη Barrow, την πρωτεύουσα του πετρελαίου της Αλάσκας, όπου τα ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονιών είναι πολύ υψηλά, την ίδια στιγμή που η εξόρυξη πετρελαίου απειλεί το περιβάλλον και τις φώκιες και της φάλαινες της περιοχής, από τις οποίες πολλοί κάτοικοι κερδίζουν τα προς το ζην.

Τα συμφέροντα, όμως, που βρίσκονται στο επίκεντρο της σχετικής συζήτησης είναι πολλά και οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια στους κατοίκους των επίμαχων περιοχών να αποφασίσουν. Τα λόμπυ και η επιρροή τους ξεπερνούν και υποδρασκελίζουν κάθε προσπάθεια των τοπικών οργανώσεων ακόμη και να συζητήσουν σχετικά με το θέμα αυτό.

«Πρέπει οι ίδιοι να βρούμε τον τρόπο να κοιτάξουμε τις προτάσεις των εταιρειών για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χάσουμε τη χώρα, την αυτοκυριαρχία και τα μέσα να κερδίζουμε τη ζωή μας» προειδοποιούν εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων.

Ads

Οι κάτοικοι της Γροιλανδίας προβληματίζονται και από την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησής τους να επιτρέψει στην βρετανικών συμφερόντων εταιρεία Cairn Energy να πραγματοποιήσει εξορύξεις το περασμένο καλοκαίρι, καθώς και φέτος. Οι Ινουίτ κατανοούν το δικαίωμα της κυβέρνησής τους να διαπραγματευτεί και να κλείσει συμφωνίες με ξένες εταιρείες, αλλά ανησυχούν ότι τα μεγάλα οικονομικά κίνητρα που προκύπτουν από τις συμφωνίες δεν θα αφήσουν την κυβέρνηση να ενδιαφερθεί και για την άποψη των αυτόχθονων πληθυσμών στο εσωτερικό της χώρας.

Για την ώρα πάντως, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει για το ενδιαφέρον της για το περιβάλλον, τονίζοντας όμως ότι δεν θα θυσιάσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας στην ανησυχία αυτή.

Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι, όμως, η μοναδική πηγή ανησυχίας των Ινουίτ. Φοβούνται ότι η βιασύνη της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό της πλούτο δεν θα επιτρέψει τη διεξαγωγή μιας σοβαρής εθνικής συζήτησης για τα οφέλη και προβλήματα της βιομηχανοποίησης και θα επιφέρει την παρακμή του παραδοσιακού τρόπου ζωής των Ινουίτ οι οποίοι ζουν από το ψάρεμα και το κυνήγι. Επιθυμούν να συνεχίσουν να ζουν από τις ενασχολήσεις αυτές, όπως εξάλλου κάνουν εκατοντάδες χρόνια τώρα, καθώς κατανοούν ότι «το πετρέλαιο και τα ορυκτά κάποια στιγμή θα εξαντληθούν».

Σημειώνεται πάντως ότι και η κοινότητα των Ινουίτ στην Γροιλανδία είνα διχασμένη σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στο σημαντικό αυτό ζήτημα, καθώς το μόνο σίγουρο είναι ότι οποιαδήποτε απόφασή της σχετικά αναμένεται να αλλάξει έναν τρόπο ζωης ο οποίος διατηρείται εκατοντάδες χρόνια τώρα.